Umro Zorislav Bobuš (78), predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske

Matej Markovinović
25. srpnja 2022.
Novosti
A- A+

U 78. godini preminuo je Zorislav Bobuš, predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske. Bobuš se zalagao za poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom, pa je tako primio preko stotinu priznanja, a dobio je i Nagradu Grada Zagreba za humanitarni rad.

Screenshot: YouTube

Predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH), Zorislav Bobuš, umro je u 78. godini. Ponajviše će ostati zapamćen po zalaganju za poboljšanje kvalitete života invalida.

“Dragi naši prijatelji, želimo vas obavijestiti da nas je zauvijek napustio naš dragi i plemeniti predsjednik dr. Zorislav Bobuš. Svoje umorne oči zatvorio je dana 22. srpnja 2022., a na neko bolje mjesto ispratit ćemo ga dana 27. srpnja 2022. u 12:40 ma Krematoriju”, stoji na stranici SOIH-a.

Bolesnom zidaru nakon 41 godinu staža odbili invalidsku mirovinu, spasila ga Radnička komora

Bobuš je, inače, diplomirao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te je tijekom života nastojao olakšati život invalidima. Tako se, primjerice, zalagao za uklanjanje arhitektonsko-građevinskih barijera, uvođenje prilagođenog prijevoza, ranu intervenciju, bolnicu u kući te rehabilitaciju u zajednicu.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

Kako prenosi Index, bio je pokretač neovisnog življenja osoba s invaliditetom, kao i usluge osobne asistencije. Svoje medicinsko znanje koristio je u cilju promicanja zdravlja osoba s invaliditetom, a poseban doprinos je dao uvođenju njihovog dostojanstvenog rada i mogućnosti zapošljavanja.

Za svoj je rad primio preko stotine priznanja organizacija osoba s invaliditetom i posebno priznanje pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Dobio je i Nagradu Grada Zagreba za humanitarni rad, a Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dodijelilo mu je državnu nagradu za humanitarni rad kao posebno priznanje za njegovo zalaganje.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti u povodu smrti Zorislava Bobuša, koje prenosimo u cijelosti.

“S velikom tugom i žaljenjem primio sam vijest o preranoj smrti gospodina Zorislava Bobuša. Odlaskom dr. Bobuša izgubili smo velikog čovjeka i humanista koji je svoj cijeli radni vijek posvetio osobama s invaliditetom te unaprjeđivanju njihovog položaja u hrvatskom društvu. Svoje znanje i stručnost utkao je u brojne projekte kojima je cilj bio promicanje prava i sloboda osoba s invaliditetom. Njegovo neumorno, predano i nesebično zalaganje bilo je inspiracija svima s kojima je radio na uključivanju osoba s invaliditetom u našu zajednicu i očuvanju njihova digniteta. O njegovom plodonosnom i humanitarnom radu svjedoče brojne nagrade i priznanja. Drago mi je da sam poznavao gospodina Bobuša. Nedostajat će mnogima koji su surađivali s njim i dijelili ostvarivanje vizije Hrvatske kao društva jednakih mogućnosti. U ovim teškim trenucima primite izraze iskrene sućuti i poštovanja u ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno”, rekao je Plenković.

Umro Zorislav Bobuš (78), predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap