Bolesnom zidaru nakon 41 godinu staža odbili invalidsku mirovinu, spasila ga Radnička komora

Matej Markovinović
27. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Radnička komora u austrijskoj pokrajini Gornjoj Austriji, pomogla je teško bolesnom Austrijancu (59) da nakon 41 godinu teško fizičkog rada ostvari pravo na invalidsku mirovinu.

Foto: Unsplash

Austrijski zidar s 41 godinom staža, proglašen je radno nesposobnim zbog neizdrživih kroničnih bolova u kičmi i artroznim remenima. Unatoč tome, pokrajinski Zavod za mirovinsko osiguranje Gornje Austrije, nije mu htjelo izdati rješenje o invalidskoj mirovini na neodređeno vrijeme.

Kako prenosi Večernji, tamošnji mu je Zavod prvo izdao rješenje na određeno vrijeme, pa ga pred njegov istek nisu htjeli produžiti, već su bolesnog 59-godišnjaka poslali raditi. Ogorčeni je Austrijanac nakon toga odlučio potražiti pomoć kod Radničke komore.

Nakon opsežne provjere svih činjenica i pribavljenog mišljenja više austrijskih medicinskih i pravnih stručnjaka o situaciji bolesnog zidara te njegovih prava, Radnička komora podigla je tužbu protiv Zavoda za mirovinsko osiguranje nadležnom Sudu te se situacija ekspresno – rješila.

Umirovljenici za stolom | Pexels
Je li novi model obiteljskih mirovina - neustavan!? Pročitajte argumente stručnjaka

“U sudskom procesu smo se uspjeli nagoditi. Čovjek je sada u invalidskoj mirovini na neodređeno vrijeme. To je nakon 41. godinu rada u građevinarstvu i njegovih teških zdravstvenih problema i više nego pravedno te opravdano”, rekao je predsjednik Radničke komore Gornje Austrije, Andreas Stangl.

Kako bi se bolesnom zidaru uistinu osigurala invalidska mirovina, odlučujuće je bilo pribavljeno stručno mišljenje koje je potvrdilo teško zdravstveno stanje i njegovu radnu nesposobnost.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap