Stanje mirovinskih fondova u ožujku: Treći stup bilježi smanjenje uplata i isplata

Ana Kanazir
26. travnja 2024.
Mirovine
A- A+

Objavljeno je mjesečno izvješće o stanju u mirovinskim fondovima u ožujku. Obvezni mirovinski fondovi (OMF) tako su na kraju ožujka bilježili porast članova za 0,21 posto u odnosu na prethodni mjesec, a povećao se i broj članova dobrovoljnih mirovinskih fondova. Jednako tako, povećala se i neto imovina OMF-a i to za 1,8 posto u odnosu na prošli mjesec, a povećala se i imovina dobrovoljnih fondova za isti postotak.

mirovinski fondovi

Foto: Pixabay

Mjesečno izvješće Hanfe za ožujak donosi zanimljive rezultate. Neto imovina fondova se povećala, porastao je i broj članova, dok se smanjio ukupni iznos isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih OMF-ova. Čini se kako se nastavlja pozitivan trend od prošle godine, koja je bila rekordna po prinosima članova mirovinskih fondova, pri čemu su obvezni mirovinski fondovi zaradili osam milijardi eura, o čemu smo pisali ovdje.

UMFO konferencija 23. siječnja 2024.
Obvezni mirovinski fondovi zaradili osam milijardi eura, a povećao se i broj članova

Obvezni mirovinski fondovi u porastu na više polja

Obvezni mirovinski fondovi su na kraju ožujka imali ukupno 2.264.732 člana, odnosno 4.649 članova (0,21 %) više u odnosu na prethodni mjesec. Gledano po kategorijama, najviše ih je bilo u kategoriji B, njih 80,3 posto, u kategoriji A ih je bilo 15 posto i u kategoriji C 4,7 posto ukupnog broja članova OMF-a.

Osim stalnih članova, u ožujku je bilo 5.648 novih članova, a velika većina njih, odnosno njih 5.500 je automatizmom rasporedio Regos. Ipak, zbog odlaska u mirovinu ili smrti u ožujku je i prestalo članstvo za 1.000 osiguranika. Ukupni iznosi isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih OMF-ova iznosili su 15,6 milijuna eura, što je za 0,9 milijuna eura manje u odnosu na prethodni mjesec. S druge strane, ukupni doprinosi uplaćeni u OMF-ove u ožujku su iznosili 116,2 milijuna eura. Treba napomenuti kako je ukupna zarada obveznih fondova od osnivanja do 31. prosinca 2023. godine iznosila osam milijardi eura. Iz Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava su otkrili kako su tek na pola puta i kako se očekuje još veći rast.

Promjene u mirovinskom osiguranju: Evo što se mijenja u isplati dobrovoljne štednje

Najveći mjesečni prinosi u kategoriji A

U porastu je bila i neto imovina obveznih mirovinskih fondova, koja je na kraju ožujka iznosila 21,2 milijardi eura, a to je za 1,8 posto više nego prethodnog mjeseca. Gledano po kategorijama, Na kraju ožujka nominalni mjesečni prinosi Mirexa iznosili su 2,0 % za kategoriju A, 1,4 % za kategoriju B i 0,3 % za kategoriju C. Anualizirani prinosi od početka rada OMF-ova iznosili su 7,5 % za Mirex A, 5,3 % za Mirex B i 3,3 % za Mirex C. U oba slučaja, najbolje prolazi kategorija A.

Povećala se i zastupljenost ulaganja u dionice u imovini OMF-a pa su ona na kraju ožujka iznosila 23,5 % imovine OMF-ova. Najviše se ulagalo u domaće dionice, a nešto manje u strane. Ulaganja u investicijske fondove su iznosila 2,3 milijarde eura, odnosno 10,8 posto udjela imovine, a ovaj udio u ukupnoj imovini je ostao isti u odnosu na prošli mjesec. Ulaganja u obveznice su se smanjila na mjesečnoj razini.

Stručnjaci ističu da ulaganja obveznih mirovinskih fondova treba gledati dugoročno, jer je i štednja za mirovinu dugoročan proces od više desetljeća. Jednako tako, štednja u drugom mirovinskom stupu, u koji svaki zaposleni uplaćuje pet posto bruto plaće, ima sve važniju ulogu u formiranju buduće mirovine, o čemu smo pisali i ovdje.

Pogledajte kako Hrvatska stoji po pitanju dobrovoljnih mirovinskih fondova

Smanjile se uplate u treći stup

Osim što se broj članova povećao u obveznim mirovinskim fondovima, povećao se i u onim dobrovoljnim. Tako se na kraju ožujka broj članova osam otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (ODMF) povećao za 0,5 posto na mjesečnoj razini, dok se broj članova 21 zatvorenog fonda (ZDMF) povećao za 0,3 posto. Ovime su spomenuti fondovi na kraju ožujka imali 400.916 članova u ODMF-u i 49.909 članova u ZDMF-u.

Ukupne uplate u dobrovoljne mirovinske fondove su iznosile 10,1 milijuna eura, što je smanjenje od 3 % u odnosu na prethodni mjesec. Smanjile su se i ukupne isplate, koje su iznosile 4,7 milijuna eura, što je za 1,7 milijuna eura manje od isplata u prethodnom mjesecu. Najviše isplata je bilo zbog umirovljenja i ostalih razloga, njih 72,6 posto, zatim isplate zbog promjene fonda, 22,9 posto i isplate zbog smrti 3,5 posto. Kod ukupnih isplata zbog umirovljenja 1,4 milijuna eura isplaćeno je putem mirovinskog fonda, 1,2 milijuna eura u obliku jednokratnih isplata, a 0,8 milijuna eura transferirano je u mirovinska osiguravajuća društva (MOD-ove).

Baš kao što se povećala neto imovina obveznih mirovinskih fondova, jednako tako se povećala i imovina onih dobrovoljnih i to za 23 milijuna eura, odnosno za 1,8 posto na mjesečnoj razini. Mjesečni nominalni prinosi DMF-ova u ožujku su se kretali od 0,3 % do 2,6 %, a prinosi na godišnjoj razini od 3,7 % do 18,3 %. Kod strukture ulaganja DMF-ova najveći dio portfelja čine obveznice (53,9 % imovine), a zatim dionice (25,1 %) te investicijski fondovi (10 %).

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap