Tri morska psa u tjedan dana, jedan u plićaku! Stručnjaci tvrde – mjesta panici nema

Jasmina Grgurić
12. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Morskih pasa uvijek je bilo, viđeni su i prije, ali ovo što se događa posljednjih dana u Jadranu, nipošto nije uobičajeno. Naime, u samo tjedan dana snimljena su čak tri morska psa, od kojih jedan u samom plićaku, što odaje dojam da ih je zapravo puno više te da se nešto u našem moru promijenilo. Ipak, stručnjaci tvrde da mjesta panici nema.

Foto: Pixabay

Vijest koja je pomalo zaobišla veći dio javnosti, što je možda i dobro za turizam, jest da je do samog plićaka u Grebaštici pokraj Šibenika doplivao morski pas. Video je snimio jedan čitatelj, a snimku koja pomalo ledi krv u žilama, objavio Index. Moski pas u plićaku snimljen je prošloga četvrtka oko 16 sati, a mještani su kazali kako nikada nisu vidjeli tako nešto.

Idući slučaj koji je znatno jače odjeknuo u javnost jest morski pas viđen i snimljen samo dva dana kasnije uz makarsku obalu. Moguće da je riječ o istom morskom psu, što nije moguće utvrditi sa stopostotnom sigurnošću. Stvorila se blaga panika, struka se nije mogla dogovoriti je li u pitanju modrulj ili mako, no zaključili su na kraju da je ipak ovo potonje. Nije opasan za ljude, kažu, ali valja biti na oprezu jer je riječ o brzoj i velikoj životinji koja može napasti ako se osjeća ugroženo te zna biti agresivna.

Tri dana kasnije, evo nama opet morskog psa, ovoga puta u Korčulanskom kanalu. Snimljen je jučer, a navodno se radi o istom morskom psu kao i u prethodnom slučaju. Video je na društvenim mrežama objavio Podvodni.hr.

“Prije dva dana objavili smo informaciju da je kraj Makarske snimljen morski pas mako, a ne neka druga vrsta. Jutros je opet snimljen u Korčulanskom kanalu. Radi se o istom morskom psu, a to se može vidjeti po rezu koji se nalazi malo desno, između glave i dorzalne peraje. Još jednom naglašavamo da nema razloga panici, radi se o nezreloj jedinki i vrsti koja nije agresivna” – poručili su eksperti za morski svijet.