Beroš najavio sankcije liječnicima koji rade privatno, a ne ispunjavaju svoje primarne obveze

Ana Kanazir
9. siječnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Iz Ministarstva zdravstva su objavili priopćenje u kojem poručuju kako će oni liječnici koji rade i privatno, a zbog toga zanemaruju svoje primarne radne obveze dobiti određene sankcije. Ministar zdravstva, Vili Beroš je rekao i kako su pokrenuti postupci utvrđivanja odgovornosti.

beroš

Foto: Vili Beroš | FB Screenshot

Kao što smo već pisali ovdje, ministar je odlučio uvesti razne promjene zdravstvenom reformom, a jedna od njih je i vođenje evidencije radnog vremena zdravstvenih radnika. Na ovaj način će se regulirati koliko tko radi, a u slučaju zanemarivanja posla, najavljene su i sankcije.

Iz Ministarstva zdravstva imaju ideju kako smanjiti liste čekanja, a to se neće svidjeti brojnim liječnicima

Strože provjere radnika

U studenome su ravnatelji bolnica dobili dopis iz Ministarstva zdravstva u kojemu se tražilo da se strože vodi evidencija zdravstvenih radnika, a od inspekcijskih službi Ministarstva zdravstva se tražilo da nadziru njihovo provođenje.

– Dosadašnji provedeni inspekcijski nadzori pokazuju da se u zdravstvenim ustanovama najveći dio zaposlenika odgovorno odnosi prema obvezama, od pridržavanja propisanog radnog vremena do ispunjavanja radnih obveza i pružanja usluga pacijentima, rekao je ministar.

Bilo je i nepoštivanja radnih obveza

Ipak, zabilježeno je i određeno nepoštivanje radnih obveza kao što su neopravdani izostanci u radno vrijeme, rad u privatnim ustanovama bez odgovarajućih odobrenja ravnatelja matičnih ustanova ili neispunjavanje radnih obveza. Provjera nepravilnosti vršit će se i dalje, a nadležna tijela će odlučivati o sankcijama u skladu s važećim propisima, navodi se na stranicama Ministarstva zdravstva.

Osim toga, iz Ministarstva su ponovno objasnili detalje o preventivnim pregledima. Do kraja ožujka bi tako u jednoj županiji ili regiji trebao zaživjeti pilot-projekt preventivnih zdravstvenih pregleda. Njime bi bile obuhvaćene sve punoljetne osobe, a naročito one koje u zadnje dvije godine nisu posjetile svog liječnika. Iz Ministarstva zdravstva ističu kako će za odlazak na preglede zaposleni dobiti plaćeni slobodni dan. Više možete pročitati u ovom tekstu.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap