Iz Ministarstva zdravstva imaju ideju kako smanjiti liste čekanja, a to se neće svidjeti brojnim liječnicima

Ana Kanazir
10. studenoga 2022.
Zdravlje
A- A+

Veliki problem u mnogim bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama su liste čekanja. Tako se na određene važne preglede nekada treba čekati i do godinu dana. Kako bi se stalo tome na kraj iz Ministarstva zdravstva su se dosjetili da bi rješenje problema moglo biti uvođenje evidencije radnog vremena svih radnika. Točnije, jasno bi se definirao početak, završetak i raspored radnog vremena čime bi se spriječilo da liječnici rade i privatno, a time bi se onda više radilo i trebale bi se smanjiti liste čekanja.

Foto: Pixabay

Ovaj naputak su dobili ravnatelji svih bolnica u obliku dopisa, pri čemu je glavna nit vodilja da se u jednom danu obavi maksimalno dozvoljeni broj pregleda. O samom čekanju na termine u hrvatskim toplicama smo pisali ovdje, a jednaka situacija vlada i u bolnicama.

[ANKETA] Koliko ste najduže čekali na termin u toplicama?

Kako će se smanjiti liste čekanja?

Smanjenje liste čekanja će se tako postići pomoću maksimalne učinkovitosti i odrađivanja najvećeg mogućeg broja pregleda u jednom danu.

– Primjerice, imate dvije bolnice iste razine zdravstvene zaštite. Svaka od njih ima po dva uređaja za magnetsku rezonancu. Jedna ustanova dnevno napravi 34 pregleda, druga ustanova napravi 24. Moramo postići to da uređaji budu jednako iskoristivi”, rekao je Hrvoje Jezidžić iz Ministarstva zdravstva za N1.
Što se tiče tehničke strane, rad liječnika će se kontrolirati putem bolničkih informacijskih sustava u kojima se točno vidi koliko je tko i kada radio.

Zanima nas i vaše mišljenje o čekanju na termin u toplicama pa nam slobodno možete odgovoriti u anketi ispod:

Koliko ste najduže čekali na termin u toplicama?

Pojavile su se i kritike

Naravno da nisu svi zadovoljni ovim prijedlogom. Tako su svoje mišljenje dali iz Udruge bolničkih liječnika koji kažu kako treba bolje organizirati posao, što je po njima pitanje uprave i menadžmenta, a ne liječnika.

– Rad u bolnici nije rad u rudniku i da sad vi radite na neku normu i ono što se stalno priča, priča se da je zdravstvo u financijskoj krizi da je zdravstvo u kadrovskoj krizi, a zdravstvo je sasvim sigurno u upravljačkoj krizi. Znači, da biste vi imali dobro organiziran posao, a pitanje da se uspije u nekom kraćem vremenskom roku pregledati više pacijenata može biti jedino dodatno organizacijski, da se malo bolje poslože stvari, a to je pitanje uprave i menadžmenata, a ne pojedinih liječnika”, izjavio je Boris Ujević iz HUBOL-a za N1.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap