Uskoro kreću preventivni zdravstveni pregledi: Bit će posebno usmjereni k jednoj skupini građana

Milan Dalmacija
6. siječnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Do kraja ožujka bi u jednoj županiji ili regiji trebao zaživjeti pilot-projekt preventivnih zdravstvenih pregleda. Njime bi bile obuhvaćene sve punoljetne osobe, a naročito one koje u zadnje dvije godine nisu posjetile svog liječnika. Iz Ministarstva zdravstva ističu kako će za odlazak na preglede zaposleni dobiti plaćeni slobodni dan. Projekt bi na razini cijele Hrvatske trebao zaživjeti do kraja drugog kvartala ove godine.

Preventivni zdravstveni pregledi | Foto: Unsplash

Do kraja ožujka trebao bi zaživjeti pilot-projekt preventivnih zdravstvenih pregleda za sve punoljetne građane, priopćili su iz Ministarstva zdravstva. Pregledi će se obavljati u domovima zdravlja i bolnicama, a prioritet pri pozivanju će imati oni građani koji u posljednje dvije godine nisu posjetili svog liječnika obiteljske medicine. Uz to, odlazak na pregled će se voditi kao plaćeni slobodni dan, prenosi Index.

beroš
Ministarstvo nam je otkrilo da će preventivni pregledi za starije ići eksperimentalno u dvije županije

Iako se trenutno provodi analiza podataka, iz postojećih je projekcija jasno da mlađi ljudi manje posjećuju liječnike, dok stariji, a pogotovo oni u dobi od 80 do 84 godine redovito odlaze liječniku. Uz to, žene do 70. godine života u većoj mjeri posjećuju liječnike od muškaraca da bi se taj trend preokrenuo nakon 75. godine života.

Kad je riječ o starijima od 65 godina, najviše ih ne ide liječniku u Ličko-senjskoj županiji, dok su najrevniji oni u Krapinsko-zagorskoj županiji. Što se tiče onih u dobi od 45 do 64 godine, liječniku ne ide čak 13,4 posto Istrijana, odnosno svega 5,4 posto Zagoraca.

Do ljeta pregledi u cijeloj državi

Svi ovi parametri će biti važni u odabiru županije ili čitave regije u kojoj će biti proveden pilot-projekt. Odluka će sasvim sigurno ovisiti i o učestalosti pojave kroničnih bolesti na nekom području te drugi podaci. Iz Ministarstva ističu kako im je cilj usmjeriti preglede prema građanima koji ne idu često liječniku pa možda i ne znaju da su bolesni.

Pilot-projekt bi trebao poslužiti kao podloga za aktivaciju sustava preventivnih zdravstvenih pregleda na razini cijele države, što u Ministarstvu planiraju provesti do kraja drugog kvartala ove godine. Radna skupina ministarstva u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo definira obuhvate pregleda po dobi i spolu. S HZZO-om rade na načinima upućivanja građana na preglede, organizaciji rada i infromatičkom povezivanju. Plaćanje slobodnog dana građana također će se obavljati unutar zdravstvenog sustava.

Važna uloga obiteljskih liječnika

beroš
Beroš o zdravstvenoj reformi: 'Cilj reforme je održiv zdravstveni sustav s pacijentom u središtu'

Dok se pacijenti žale da teško stupaju u kontakt sa svojim liječnicima, oni se pak žale na puno administrativnog posla zbog kojeg nemaju puno vremena za pacijente, o čemu je ranije bilo riječi. Iz Ministarstva poručuju kako će obiteljski liječnici imati važnu ulogu u provedbi pregleda, ali ne i više administrativnog posla. Pritom će i organizacija čitavog projekta biti drugačija od županije do županije jer su zdravstveni kapaciteti i potrebe pučanstva različite u svakoj od njih.

Kako je ministar Vili Beroš najavio još u studenom o čemu smo pisali, preventivni zdravstveni pregledi bit će jedna od najvažnijih mjera reforme zdravstva, koja je trenutno u procesu utvrđivanja izmjena i dopuna dvaju zakona. Tim će se izmjenama omogućiti provedba pregleda u sustavu obveznog zdravstvenog osiguranja. Iz Ministarstva su najavili i unaprjeđivanje aktivne uloge građana unutar zdravstva, odnosno uvođenje mogućnosti ocjenjivanja zadovoljstva zdravstvenom uslugom.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap