Liječnici upozorili na stanje u zdravstvu: ‘Čak 45 posto djelatnika uskoro ispunjava uvjete za mirovinu’

Jasmina Grgurić Zanze
15. ožujka 2024.
Zdravlje
A- A+

Čak 45 posto liječnika ispunjava uvjete za mirovinu u Zadarskoj županiji u narednih pet godina. Nedostatak liječnika prijeti urušavanjem zdravstvenog sustava, o kojem su liječnici govorili na SDP-ovoj tribini u Zadru. Upozorili su i na važnost preventive u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Umirovljena liječnica Stanka Kujundžić istaknula je da se pacijente prekomjerno šalje na specijalističke preglede i time opterećuje bolnice. Govorilo se i o manjku liječničkih timova na otocima, ali i privatizaciji zdravstvenog sustava.

Tribina o javnom zdravstvu | SDP

Tribina o zdravstvu | SDP

Tribinu o primarnoj zdravstvenoj zaštiti održao je SDP Zadarske županije. Čak 45 posto liječnika ispunjava uvjete za mirovinu u ovoj županiji u narednih pet godina. Značajno manji broj liječnika je trenutno na specijalizaciji, što će potencijalno dovesti do urušavanja sustava koji je već sad napregnut do krajnjih granica, rekao je izvanredni profesor i pedijatar Joško Markić. S druge strane, sve je više liječnika koji rade u mirovini na pola radnog vremena, o čemu smo pisali ovdje.

‘Liječnici opće prakse opterećuju bolnički sustav’

Liječnici u kutama i medicinske sestre odlaze iz hodnika
Liječnici u mirovini: Radi sve više osoba starijih od 60 godina, dok liječnici odlaze

Kao pedijatar na intenzivnoj pedijatrijskoj skrbi u KBC-u Split, Markić je napomenuo koliko je važna primarna pedijatrijska zaštita u prevenciji razvijanja težih oblika bolesti, a time i značajnim uštedama u cijelom zdravstvenom sustavu.

– Prilikom prevelikog broja pregleda, zbog manjka kadra, značajno se povećava mogućnost za dijagnostičku pogrešku. Pritom mnogi liječnici često prekomjerno upućuju pacijente na nepotrebne specijalističke preglede i time opterećuju i bolnički sustav. Nažalost, zbog lošeg planiranja i nedostatka kadra taj će problem biti sve naglašeniji, rekla je pedijatrica u mirovini Stanka Kujundžić.

Upozorila je i na problem nepostojanja kontrole ishoda liječenja i kontrole kvalitete pružene zdravstvene usluge od strane liječnika.

Umirovljenik s Paga: ‘Izgubit ćemo jedan tim liječnika’

– Grad Pag će novom izmjenom ‘Mreže javne zdravstvene službe’ izgubiti jedan tim liječnika obiteljske medicine. Udar je to na kvalitetu i dostupnost zdravstvene skrbi na cijelom otoku Pagu. Problemi su posebno naglašeni u ljetnim mjesecima kada je i dostupnost hitne medicinske službe, a značajnim porastom broja ljudi koji borave na otoku, smanjena, istaknuo je umirovljenik iz Paga, Dušan Herenda, nekadašnji zaposlenik centra 112.

Potrebu snažnijeg ulaganja u preventivnu zdravstvenu njegu, jer se svaki uloženi euro u preventivu vraća sedmerostruko, naglasila je psihijatrica s KBC-a Zagreb Sara Medved, članica predsjedništva SDP-a Hrvatske koja je sudjelovala u izradi SDP-ovog programa za zdravstvo.

Glasovac: ‘Privatizacija zdravstva je sve izraženija’

– Tako se značajno može poboljšati zdravstvena skrb naših građana, a istovremeno smanjiti troškove u zdravstvu i također poboljšati ishode liječenja. Primjeri dobre prakse iz ostatka države nam pokazuju da se aktivnim uključivanjem svih dionika mogu mnogi problemi riješiti, poput uvođenja administratora, boljim planiranjem specijalizacija, uvođenjem grupne prakse i slično, istaknula je Medved.

Potpredsjednica Hrvatskog Sabora Sabina Glasovac, u raspravi na primjeru PET CT SCAN-a i tvrtke Medikol, osvrnula se na sve naglašeniju privatizaciju zdravstva koja dovodi do sve nedostupnije zdravstvene skrbi za veliki broj građana.

Copy link
Powered by Social Snap