Krajem godine bi se trebale uvesti mobilne ambulante liječnika obiteljske medicine

Ana Kanazir
5. ožujka 2024.
Zdravlje
A- A+

Pacijenti nisu zadovoljni zdravstvenim sustavom zbog prevelikih lista čekanja, a postoje još mnogi drugi problemi. Jedan od njih je i nedostupnost primarne zdravstvene zaštite u određenim krajevima. Ipak, uskoro će postojati mobilne ambulante koje bi mogle riješiti ovaj problem.

Liječnica u bijeloj kuti postavlja pacijentu pitanja u vezi njegovog zdravstvenog stanja.

Liječnica i pacijent | Foto: Freepik / pressfoto

Do kraja godine će se implementirati mobilne ambulante liječnika obiteljske medicine, najavili su iz Ministarstva zdravstva. Na ovaj način će primarna zdravstvena zaštita biti puno dostupnija svim ljudima.

Liječnik vadi krv pacijentu
Liste čekanja su se smanjile diljem zemlje, a za sve je zaslužan dopunski rad doktora

Prema Zakonu o zaštiti prava pacijenata iz 2004. godine, sve osobe imaju određena prava za vrijeme korištenja zdravstvenih usluga. Ovime se jamči pravo na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, ali i na informiranost pacijenta o njegovim stanjima i problemima. Bez obzira na to, pacijenti nailaze na nekoliko problema, od kojih su liste čekanja visoko na vrhu, o čemu smo i pisali ovdje.

Drugi problem je nedostupnost usluga primarne zaštite u nekim udaljenijim mjestima. Upravo zato će do kraja godine postojati mobilne ambulante liječnika obiteljske medicine. Kako će sve izgledati objasnila je doktorica, načelnica Sektora za primarnu zaštitu i zdravstveni turizam Ministarstva zdravstva, Ivana Portolan Pajić za magazin.hrt.hr.

– U ovom trenutku donosi se nova mreža javne zdravstvene službe u kojoj će biti omogućeno izabranim liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti rad na dvije lokacije. Tako da oni koji imaju manje pacijenata, mogu na drugoj lokaciji također raditi kako bi osigurali dostupnost zdravstvene zaštite I tim pacijentima posebno kada su u pitanju ruralna mjesta. Do kraja ove godine implementirat će se nešto novo u Hrvatskoj, a to su mobilne ambulante liječnika obiteljske medicine, otkrila je dr. Portolan Pajić.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap