Ako želite zadržati dobre odnose sa snahom, nemojte raditi ovih 15 stvari!

Jasmina Grgurić Zanze
26. srpnja 2018.
Novosti
A- A+

“Bake nemaju nikakve posebne privilegije, osim onih o kojima odluče sami roditelji. Nemojte si uzimati ovlasti koje vam ne pripadaju. Stoga razmislite prije nego li unuku date vreću slatkiša, iako su vas sin i snaha zamolili da to ne radite i onda još tražiti dijete da to od njih sakrije.”

Svekrve bi se trebale čuvati davanja (pretjeranih) savjeta Foto: Pixabay

Kakva je razlika između svekrve i Vegete? Nikakva! I jedna i druga se u sve miješaju – kaže vic koji vrlo često nalazi svoje uporište u stvarnome životu. Upravo u “miješanju” leži vječno neslaganje između svekrva i snaha. Dok prva  kao iskusnija često želi dobronamjerno dijeliti odgojna i kulinarska umijeća, mlada to shvaća kao nametanje i poruku da je nesposobna.

Dobre namjere nisu dovoljno dobar izgovor, a problemi na ovoj relaciji znaju toliko eskalirati da se bakama jednostavno zabrani pristup unučadi ili ih se u najmanju ruku optuži za ljubomoru. Situacija nije puno bolja ni sa punicama koje često gnjave svoje zetove dijeleći savjete i prigovarajući im za svaku sitnicu. No, mi ćemo se ovdje baviti svekrvama. Pa, drage svekrve, ukoliko želite zadržati dobre odnose sa svojim snahama, pokušajte ne raditi ovih 15 stvari koje donosi portal Scary mommy.

1. Tražiti od sina da vas stavi ispred supruge

Kada se vaš sin jednom oženi, njegova će žena biti na prvome mjestu. To biste jednostavno trebali prihvatiti i nikada mu ne prigovarati što je stavlja ispred vas ili voli više. S obzirom da je ona majka njegove djece, vaše unučadi, i bolje je da ju voli najviše na svijetu. Zar ne? Treba jednostavno prihvatiti da stvari tako stoje.

2. Tražiti od unučadi da skrivaju tajnu od roditelja

Bake nemaju nikakve posebne privilegije, osim onih o kojima odluče sami roditelji. Nemojte si uzimati ovlasti koje vam ne pripadaju. Stoga razmislite prije nego li unuku date vreću slatkiša, iako su vas sin i snaha zamolili da to ne radite i onda još tražiti dijete da to od njih sakrije.

3. Petljati se u odnos sina i snahe

Prihvatite da niste vi ti koji biste trebali imati uvid u njihov odnos. Izbjegavajte ulogu posrednika i držite se po strani. Stajanje na stranu sinovljevih argumenata, vjeruje, nikako nije dobra ideja.

4. Preuređivati njihov dom

Naravno da bi šalice za kavu trebale stajati u ormariću iznad štednjaka ili aparata za kavu. Ali, to nije vaša kuhanja pa se vas ni ne pita gdje bi trebale stajati šalice. Nemojte se upuštati u reorganizaciju njezina doma.

5. Slagati snahinu odjeću

Naravno, osim ako vam ona za to ne da dopuštenje. Nema ništa loše u tome da pomažete, dapače. Radi se o vrlo lijepoj gesti s vaše strane, ali postoji nešto što se zove intima. Snaha sigurno ne želi da ste baš vi ti koji imate uvid u njezino donje rublje. Pogotovo ono koje postoji samo za oči vašeg sina.

6. Kupovati joj odjeću koju biste vi nosili

Možda ne odobravate odjevni stil odabranice vašeg sina, ali to nije vaš problem. Još gore je ako imate neku podsvjesnu želju pretvoriti je u sebe. Šanse da dijelite jednak ukus što se odijevanja tiče su ravne nuli.

7. Misliti da je vaš sin savršen

Majke su često sklone razmišljanju kako je njihov sin uvijek u pravu. Takva pretpostavka vašu snahu onda čini osobom koja je uvijek u krivu. Treba li pojašnjavati zašto je to pogrešan stav?

8. Misliti da je snaha savršena

Ovo je valjda jedino veća greška od prethodne pretpostavke. Naime, dok za vlastitog sina možete reći kako ga poznajete u dušu, za snahe to nikako ne vrijedi. Možda vam se ona čini idealnom, ali ako je previše idealizirate, uslijed će veliko razočaranje jednom kada se pred vama opusti do kraja i pokaže sve svoje mane.

9. Ulaziti u spavaću sobu bez kucanja

Lagano kucanje na vrata nije dovoljno kako biste odmah potom upali u sobu vašeg sina i snahe. U takve intimne trenutke nitko se ne bi smio miješati. Uostalom, neke prizore sigurno ne želite vidjeti.

10. Davati savjete koje nitko nije tražio

Ovo se generalno odnosi na sve savjete. Nema iznimaka. Sigurni smo da vam primjere nije potrebno navoditi, nego da ćete se sami u trenu prisjetiti barem tri.

11. Pojavljivati se nenajavljeni

Situacija je to koja može proći baš kako treba, ali koja se može pretvoriti i u pravi fijasko. Bilo da je riječ o obiteljskoj svađi ili intimnim trenucima, ne biste smjeli postati dio toga samo zato što vam je prethodno bilo teško javiti da dolazite.

12. Kritizirati snahinu kuhinju

E, na ovo nema imunih snaha. Vaša neprestana ponavljanja kako nitko ne zna napraviti finiju domaću juhu od vas ili napraviti zapršku sigurno ne pomažu. Budite sigurni da radi najbolje što zna ili jednostavno kuha onako kako voli. Također, s obiteljskim ručkom sigurno vas je htjela zadiviti pa prigovaranje može upropastiti njezin trud. Naravno, ako vas pita za savjet, podijelite s njom svoja kulinarska iskustva.

13. Očekivati da se sin umiješa u svađu između vas i snahe

Ako već i dođe do nesuglasica, nemojte tražiti posredništvo sina ili još gore, očekivati da on zauzme vašu stranu. Riješite problem sami.

14. Ponašati se pasivno-agresivno

Podbadanja sačuvajte za prijateljice s kojima ste stvarno dobre i imate već ustaljeni način takve komunikacije. Prema snahama budite pristojni i nemojte stvari koje vam smetaju nipošto pakirati u humor za obiteljskim ručkom.

15. Uspoređivati se s njezinim roditeljima

Uspoređivanje jako može narušiti društvene odnose, pogotovo one najintimnije. Ljudi su se skloni uspoređivati sa svojim vršnjacima, pogotovo kako bi uvećali vlastiti uspjeh i umanjili tuđi. Ako to pak ne mogu zbog okolnosti, onda izražavaju ljubomoru. Možda se vaš sin i snaha vole družiti s njezinim roditeljima, možda imaju lijepu kuću ili su zabavni i druželjubivi. Što god je, nemojte se s njima uspoređivati, ili barem to izgovarati na glas.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap