Stara ili nova Vlaška? Ovako je nekada izgledao “vozni park” u centru Zagreba

Jasmina Grgurić
10. srpnja 2019.
Foto dana
A- A+

Suvremeni ili stari izgled gradskih ulica? Vječna je to tema među vremešnijim generacijama, koje iz nostalgije ipak radije biraju potonje. Takvi se prijepori često vode oko hrvatske metropole koja je pretrpjela najveće vizualne promjene kroz protekla desetljeća. Svjedok tomu je i ova stara fotografija dijela Vlaške ulice iz 70-ih, a koja danas izgleda potpuno drugačije.

Pogled na dio Vlaške ulice zaista je nostalgičan. Fenjeri, stare zlatarske i urarske radnje i “vozni park” prepun nekadašnjih limenih ljubimaca koji zauzimaju nogostupe doprinose tom dojmu. Taj starinski štih Vlaška je zadržala i danas, no ipak se u mnogočemu promijenila, što pozitivno, a što negativno.

Ne čudi stoga da se u Facebook grupi Zagrepčanke povela i žustra rasprava na ovu temu.

“Ne može se generalizirati i reći da je sve danas ljepše. Uostalom, puno toga niti danas ne štima. Svako doba nosi svoje, samo da su ona vremena bila drugačija, jesu. Bilo je i poštovanja i osnovne kulture. Da biram između ta dva vremena, definitivno ono vrijeme i onaj Zagreb” – napisala je jedna članica grupe.

Ipak, ne slažu se svi da je nekad bilo bolje.

“Kad sam došao studirati u Zagreb, ova ulica je bila ruglo centra grada i služila je za parking. Baš je bila ulica za izbjegavanje što se tiče šetnje. Koliko god neki kritizirali idejno rješenje za Trg Europe, neusporedivo je ljepše” – napisao je jedan gospodin.