Više od 1.100 oboljelih od gripe, starijih od 65 najmanje, ali vrhunac tek dolazi

Jasmina Grgurić
4. siječnja 2019.
Zdravlje
A- A+

Gripa je u uzlaznoj putanji, a odnijela je i prve žrtve. Vrhunac epidemije očekuje se za tjedan do dva te će potrajati. Najviše oboljelih je među djecom, a najmanje među starijima od 65 godina. Situacija je za sada najgora u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a najbolja u Zadarskoj….

Važno je ojačati imunitet i u slučaju zaraze mirovati Foto: Pixabay

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je registrirano ukupno 1125 oboljelih od kliničke gripe. Ta je brojka u stvarnosti i veća, jer se dio oboljelih ne javlja liječniku. Većina bolesnika registrirana je u protekla tri tjedna, a u 90 posto slučajeva dominantan je virus A koji se nalazi u ovogodišnjem cjepivu.

Najčešća komplikacija koja se veže uz gripu je upala pluća. Osim dječaka u Metkoviću koji je umro zbog sepse uslijed gripe i zaraze streptokokom, od posljedica gripe i zaraze bakterijom pneumokokom, koji su uzrokovali obostranu upalu pluća, umro je 50-godišnji muškarac.

Zaraženih najmanje među umirovljenicima

Prema podacima HZJZ-a, najviše oboljelih je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, oko 400. Sa stotinjak registriranih bolesnika slijedi Splitsko-dalmatinska, zatim Brodsko-posavska i Varaždinska županija te Grad Zagreb. Do kraja prošle godine, u Zadarskoj županiji nije bio nijedan oboljeli, a svega nekoliko ih je u Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj, Požeško-slavonskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Virovitičko-podravskoj županiji.

Podaci HZJZ-a

Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je najveća u mlađim dobnim skupinama, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više. Među njima je svega 11 oboljelih na 100.000 stanovnika, dok ih je u dobi od pet do 6 godina čak 164.

Podaci HZJZ-a

Prati ruke, provjetravati prostorije i preležati

Uzlazna putanja u stalnom je porastu, a oboljelih je na razini prošle godine koja je bila jedna od najgorih. Pravi vrhunac očekuje se za tjedan do dva, kada se očekuje tjedno više od tisuću oboljelih, što bi moglo potrajati nekoliko tjedana.

Protiv gripe ove se godine cijepilo oko 360.000 građana, što je više nego lani. Kao mjere prevencije, preporučuje se redovno pranje ruku i provjetravanje prostorija, a zaraženima se savjetuje preležati bolesti kako bi zaštitili sebe, ali i druge od zaraze.