U 73. godini života preminuo je Damir Matković, jedan od najpoznatijih HRT-ovih novinara i urednika

Luka Kalac
24. travnja 2024.
Crna kronika
A- A+

Damir Matković umro je u 73. godini života. Mnogi će ga pamtiti kao jednog od najprepoznatljivijih novinara i urednika Hrvatske radiotelevizije. Svoje prve novinarske korake učinio je upravo ondje početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, dok se HRT još zvao Televizija Zagreb. Umirovio se tek 2017. godine kada se posljednji put javio pred televizijskim kamerama kao vanjskopolitički komentator.

U 73. godini života preminuo je novinar i urednik HRT-a Damir Matković.

Damir Matković | Foto: Screenshot YouTube / Alfa Beta

Preminuo je Damir Matković, 72-godišnjak koji je desetljećima bio jedan od najpoznatijih novinara i urednika Hrvatske radiotelevizije.

– Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HND-a. Velika hvala za sve što je dao za našu profesiju. U svoje ime i u ime HND-a upućujem iskrenu sućut obitelji i prijateljima, rekao predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko.

Sebe je nazivao zagrebačkim Dalmatincem

Inače, Matković je bio aktivni član HND-a gotovo četiri desetljeća, odnosno od 1985. godine.

Damir Matković je rođen u Zagrebu 26. siječnja 1952. godine. Njegova majka je bila rodom iz Novalje na otoku Pagu, a otac mu je bio poznati šibenski povjesničar Hrvoje Matković, a upravo je zbog toga sebe nazivao zagrebačkim Dalmatincem. Na svoj put novinarskim stazama krenuo je početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća na Televiziji Zagreb koja je kasnije postala HRT, a gdje je proveo dugi niz godina.

Od tipičnih početnih novinarskih poslova, poput izvještavanja s tržnice, dospio je do mjesta urednika i voditelja ‘Zagrebačke panorame’ (1986.), emisije ‘Dobar dan’ (1988.), informativno-političkog magazina ‘Spektar’ (1990.), informativne emisije ‘Slikom na sliku’ (1992.), ali i urednika te voditelja TV Dnevnika (1994.).

Bio je jedan od prvih novinara koji su uzeli kameru i snimali vlastite reportaže

Svojevremeno je bio pomoćnik glavnog ravnatelja HRT-a za javni radio i televiziju, a potom i odgovorni urednik Zabavnog i Sportskog programa HTV-a. Posljednjih 13 godina, prije odlaska u mirovinu 2017. godine, radio je kao vanjskopolitički komentator HTV-a.

Zanimljivo je i to da je Damir Matković jedan od prvih novinara hrvatske radiotelevizije koji je još 2006. godine uzeo kameru i samostalno snimao vlastite reportaže. U svojim putovanjima Europom snimio je više od 50 informativno-političkih reportaža i 15 dokumentarnih reportaža za HRT.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap