Vladaju respiratorne infekcije: ‘Ostanite kod kuće dok stvarno ne ozdravite’

Ana Kanazir
2. siječnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Osim korone i gripe, trenutno hara i hripavac, a sve ove respiratorne infekcije mogu biti opasne za starije osobe. Uz njih, u ovo se vrijeme pojavljuje i upala pluća, a broj zaraženih će se vjerojatno dodatno povećati u siječnju ili veljači, rekla je epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Dijana Mayer. Osim toga, savjetuje se da se ostane kod kuće dok se potpuno ne ozdravi.

kasalj

Kašalj | Foto: Unsplash

U ovo vrijeme su česte pojave raznih respiratornih infekcija, a trenutno ima najviše zaraženih od koronavirusa, gripe, hripavca i upale pluća koja može biti posebno opasna za starije osobe, o čemu smo pisali ovdje. Broj bolesnih bi se mogao dodatno povećati, a zbog toga liječnici imaju korisne savjete.

Stariji bi se trebali cijepiti

Hripavac: Bakterijska infekcija dišnog sustava koja pogađa i starije osobe

Oboljelih od hripavca je 29. prosinca 2023. godine bilo 4.151, od kojih je bilo 54 osobe starije od 60 godina, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Od početka sezone je prijavljeno gotovo 400 oboljelih od gripe, a ove bi se brojke mogle dodatno povećati u siječnju i veljači, kako je rekla epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Dijana Mayer za danas.hr.

– Uz već poznati covid u sve većem porastu je i broj pacijenata s gripom i mlađih i starijih, kod starijih ima težih kliničkih slika kod obje infekcije. Posljednjih tjedana imamo i upale pluća, uglavnom bakterijske, pa apeliramo na stariju populaciju da se cijepi. Cjepivo protiv pneumokoka je dostupno, rekla je Jelena Budimir Mihalić, dežurna liječnica u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Ozdravite do kraja

Još jedna liječnica obiteljske medicine, Vesna Potočki Rukavina je savjetovala da ne treba biti u panici, ali i kako treba ostati kod kuće, uzimati puno tekućine, vitamina, sredstva za snižavanje temperature, ali i raditi ono što su nas bake učile, tuširati se i rashlađivati se.

– Ostanite kod kuće dok stvarno ne ozdravite, ne možete za dan ili dva ozdraviti. To što nemate temperaturu i što manje kašljete je odlično, ali nemojte ići među druge ljude pogotovo ne u zatvorenim prostorima, savjetuje epidemiologinja Mayer za danas.hr.

Ako uzimate određene lijekove, trebate paziti da dok ih uzimate ne konzumirate alkohol jer on smanjuje djelotvornost lijeka, a uz to se ne smiju uzimati ni neki biljni pripravci uz uzimanje lijekova. Više o pravilnom uzimanju lijekova možete vidjeti u ovom tekstu.

Copy link
Powered by Social Snap