Vladaju gripa i koronavirus, evo koliko ima oboljelih od obje bolesti

Ana Kanazir
10. siječnja 2023.
Zdravlje
A- A+

Normalna je pojava raznih bolesti u zimskim mjesecima, a trenutno je u Hrvatskoj sve više osoba oboljelih od gripe, dok se i brojke zaraženih od koronavirusa naglo povećavaju. Gripa je posljednje dvije godine izostala, ali se zato sada vratila na velika vrata pa ovu bolest trenutno u Hrvatskoj ima više od 4.000 osoba. S druge strane, u posljednjih 48 sata je zabilježeno 37 preminulih od koronavirusa.

gripa

Foto: Unsplash

Dok raste broj oboljelih od gripe, a pojavili su se i prvi smrtni slučajevi, brojke koronavirusa su ponovno jako visoke i rastu iz dana u dan. Važno je biti oprezan i paziti na sebe. Savjete kako se prepoznati gripu i kako se ponašati kada je dobijete, nam je u ovom tekstu dala doktorica Diana Kostanjšek.

Čuvajte se zaraze: Alemka Markotić tvrdi da će situacija s gripom biti najteža nakon blagdana

Točan broj oboljelih od gripe je puno veći od zabilježenog

U emisiji ‘Dobro jutro, Hrvatska’ na HRT-u je gostovao prof.dr.sc. Rok Čivljak, pročelnik Zavoda za akutne respiratorne infekcije Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević koji je govorio o brojevima oboljelih od gripe, a otkrio je i još nekoliko korisnih informacija.

– U Hrvatskoj se vode tjedna izvješća i na osnovu posljednjih podataka u Hrvatskoj je preko 4 tisuće oboljelih s dokazanom gripom. Pretpostavlja se, kao i uvijek, da je ta brojka puno veća jer ne dođu svi do mikrobiološke dijagnostike i ne dokaže se kod svih uzročnik bolesti. Epidemija je u uzlaznom trendu pa očekujemo da će iz tjedna u tjedan rasti broj oboljelih, rekao je doktor Rok Čivljak.

Dodao je i kako gripa nije kod svih oboljelih teška bolest, ali kako bi bilo dobro odmoriti i ležati prvih nekoliko dana. Jednako tako, napomenuo je kako antibiotik nema smisla uzimati preventivno, ali i kako se za virus ne uzima antibiotik.

Prije samo tjedan dana smo pisali kako je od gripe oboljelo oko 700 osoba, a izgleda da su se predviđanja o kojima smo pisali ovdje Alemke Markotić obistinila pa se nakon blagdana povećao broj oboljelih.

Oboljelih od koronavirusa je iz dana u dan sve više

Što se tiče koronavirusa, podaci su za prekjučer, 8. siječnja otkrili kako je zabilježeno 36 novih slučajeva, dok je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj bio 1.415, a među njima je bilo 589 pacijenata na bolničkom liječenju, a na respiratoru je bio 31 pacijent, dok su preminule 24 osobe.

Podaci za 9. siječanj kažu kako je zabilježen 189 novi slučaj u protekla 24 sata, dok je broj aktivnih slučajeva ukupno 1.399. Među njima je 558 osoba na bolničkom liječenju, dok je na respiratoru 29 osoba, a preminulo je 13 osoba. Do danas su ukupno testirane 5.442.774 osobe, od toga 2.935 u posljednja 24 sata, navedeno je na stranicama koronavirus.hr.

Pojavio se novi soj Kraken

Iako nije još zabilježen kod nas, u Americi i u drugih 29 zemalja vlada novi soj koronavirusa, nazvan kraken. Kraken je zapravo podvarijanta omikrona, a radi se o najviše zaraznoj verziji koronavirusa dosad. Simptomi su slični omikronu, ali su sve rjeđe slični gripi, osobito kod cijepljenih i docijepljenih osoba. Jednako tako. Veliki broj osoba ima simptome slične prehladi, a mogu se javiti i gubitak okusa i mirisa, glavobolja, umor ili mučnina i proljev.

Ipak, smatra se kako kraken ne bi trebao biti opasan i ne bi trebao izazvati ozbiljnije infekcije.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap