Unuku se ispričao i Beroš: “Djed mi je umirao u mukama, mogli su ga spasiti…”

Josip Mihaljević
2. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Umirovljenik Josip Rončević (90) umro je zbog puknuća čira na želucu. Pritom su ga iz Hitne službe odbili odvesti u bolnicu, a liječnik je grešku platio otkazom.

hitna sluzba

Foto: Unsplash

Umirovljenik Josip Rončević (90) dva je dana umirao u mukama nakon što mu je puknuo čir na želucu, pišu 24sata.hr. Liječnik iz Hitne pomoći iz Ploča nije ga htio poslati u bolnicu, umjesto toga mu je prepisao lijek protiv mučnine. Zbog toga će ostati bez posla.

Unuk Josip Rončević ispričao je za 24sata priču iz hrvatskog zdravstva koja je puna propusta:

“Sve je počelo prošle subote, kada je djedu Josipu pozlilo. Žalio se na jake bolove u trbuhu, imao je crnu stolicu, nije mogao jesti… Ukućani su odmah posumnjali na puknuće čira s obzirom na to da je od čira na želucu bolovao godinama. Pozvali su Hitnu pomoć misleći da će ga sigurno odvesti u splitsku bolnicu.

I Hitna pomoć je stigla, ali je liječnik zaključio da ga ne treba voziti u bolnicu i unatoč svim molbama ukućana uputio ih je da se jave njegovoj obiteljskoj liječnici u ponedjeljak, dakle za dva dana”, ispričao je Josip.

Liječnik iz Hitne prijetio policijom

Unuk je tada bio u Zagrebu, a kada je čuo vijesti zaputio se u Ploče kako bi pomogao.

“Stigao sam u nedjelju i djedu je bilo sve lošije. Otišao sam na Hitnu pomoć u Ploče i zatražio da ga dođu pregledati. Bili su bezobrazni u komunikacije i odbili su me. Tad sam nazvao dispečera Hitne u Dubrovniku i oni su ih poslali k nama kući”, nastavlja Josip.

Ispričao je kako su umirovljeniku dali injekciju te da nisu htjeli reći što je njoj. Nakon nagovaranja su mu rekli da je to lijek protiv mučnine:

“Okrenuli su se i krenuli prema izlazu. Upitao sam ih: ‘Pa zar ga stvarno nećete odvesti u bolnicu?’. Doktor mi je rekao kako ja nisam ovlaštena osoba da znam kako treba postupati. Odgovorio sam mu: ‘Istina, ali ako djed ovdje umre, zapamtit ćete me’. Na to je on rekao kako će zvati policiju, s čime sam se složio. Ali nije zvao, okrenuli su se i otišli”, ispričao je unuk.

Liječnik zbog propusta ostaje bez posla

Unuk je odmah nakon odlaska Hitne pomoći pohitao po djedov nalaz. Ali bilo je već prekasno.

“Bilo je oko 5 sati i, čim sam ga dobio, počeo sam nazivati medicinsku sestru naše obiteljske liječnice. Žena je došla sat ranije na posao i organizirala sanitetski prijevoz za djeda. Tad su me nazvali iz kuće i rekli da je djed umro”, kazao je Josip za 24sata.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinsku Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić objasnio je kako će posljedice snositi liječnik.

“Kod jednog liječnika utvrđeno je da u vrijeme hitne medicinske intervencije nije postupio u skladu sa stanjem pacijenta, što potvrđuje i nalaz komisije. Zbog toga će taj liječnik dobiti otkaz ugovora o radu”, kazao je Lulić.

Ministar Beroš izrazio sućut obitelji

No, u propustu nije sudjelovao samo jedan liječnik, već dva.

“Nije utvrđeno da je drugi napravio propust, a kad bismo tako gledali, onda možemo zaključiti da je pacijent prvo bio i kod liječnika opće prakse, no na takav način bismo došli do pedijatra, a to nema smisla. Onaj tko je napravio propust koji je, nažalost, pacijenta stajao života, taj mora snositi posljedice”, zaključio je Lulić.

Ispriku i sućut obitelji ponudio je i ministar zdravstva Vili Beroš:

“Obaviješten sam o nemilom događaju preminulog pacijenta u Pločama. Zavod za hitnu medicinu županije izvijestio me o pokretanju izvanrednog stručnog nadzora radi utvrđivanja okolnosti.

To, nažalost, neće vratiti izgubljen život, ali će rasvijetliti detalje ovog slučaja. Izražavam najdublju sućut obitelji preminuloga i pružam svu podršku koja im je potrebna u ovom trenutku”, odgovorio je ministar za 24sata.hr.

Unuku se ispričao i Beroš: “Djed mi je umirao u mukama, mogli su ga spasiti…”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap