[BAKINA KUHINJA] Sočne i brze lazanje prema provjerenom receptu s par trikova

Jasmina Grgurić
15. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Lazanje se nepravedno karakteriziraju kao brza hrana, iako to ni po čemu nisu. Njihova priprema traje duže nego većine kuhanih jela, a postupak je prilično spor i složen. Nakon dva sata uložena truda ne pristajemo na ništa manje od savršenstva pa vam donosimo recept s kojim ne možete pogriješiti, a uz sočni rezultat i priprema će biti jednostavnija i kraća.

Foto: Mirovina.hr

Recepata za lazanje ima skoro koliko i kuhara koji ih pripremaju. Mi smo se odlučili za prokušanu, sočnu i bržu verziju. Tajna je u domaćoj svježoj tjestenini, koju ipak nismo sami pravili, nego smo pola kilograma “kora” na tržnici platili 10 kuna. Super je što je tjestenina izrezana u velike pravokutnike pa se mogu slagati slojevi po dva komada u većem plehu za pećnicu. Čak i da je morate krojiti prema posudi, to neće biti problem, jer je tjestenina svježa pa se lako reže.

Kupili smo i pola kilograma miješanog mljevenog mesa u mesnici za 18 kuna pa baza za pravljenje domaćih lazanja košta manje od 30 kuna. Kako će vam trebati i litra mlijeka, maslac, parmezan, pasirana rajčica i još koja sitnica, iznos se penje na 50 kuna, ali količina je dostatna za pet do šest osoba pa se isplati. Potrošit ćete od 1,5 do dva sata vremena sve skupa, ali postupak je ipak brži i jednostavniji nego kada kupimo suhu tjesteninu pri čemu je listove potrebno prethodno kuhati pa hladiti i sušiti na krpi.

Domaća tjestenina doprinosi brzini i sočnosti, za koju je potrebno napraviti i obilnu količinu bešamela, dok smo u bolonjez umak za sočnost dodali i jednu manju tikvicu.

SASTOJCI za bolonjez

  • 1/2 kg miješanog mljevenog mesa
  • 2 glavice luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 3 žlice maslinova ulja
  • jedna mrkva
  • jedna manja tikvica
  • 200 grama pasirane rajčice
  • sol, papar i začini (lovorov list, majčina dušica, bosiljak, peršin…)

SASTOJCI za bešamel

  • litra mlijeka
  • 50 grama maslaca
  • 3 ravne žlice brašna
  • muškatni oraščić
  • parmezan
  • sol i papar

PRIPREMA UMAKA

  • Na maslinovom ulju prodinstajte luk i dodajte mrkvu narezanu na tanke ploške. Dodajte meso i kada posmeđi, dodajte češnjak i naribanu tikvicu. Podlijte s malo vode, nakon nekog vremena dodajte rajčicu i začine i dinstajte sve skupa oko pola sata. Za to vrijeme pripremite bešamel.

PRIPREMA BEŠAMELA

  • Na lagano rastopite maslac u loncu i maknite ga s vatre. Postepeno mu uz miješanje dodajte brašno i nakon toga postepeno dodajte mlijeko. Dodajte sol, papar, muškatni oraščić i pred kraj malo parmezana. Kuhajte uz miješanje na laganoj temperaturi nekoliko minuta dok skoro ne zakipi i ne zgusne se.

PRIPREMA LAZANJA

  • Prije nego počnete slagati lazanje, stavite grijati pećnicu na 170 stupnjeva. Pleh premažite maslacem i na dno najprije stavite bešamel, a zatim prvi sloj tijesta. Na tijesto ide opet bešamel pa blonjez i tako ponavljate do vrha. Vrh obilno zalijte bešamelom i pospite s količinom  parmezana po želji. Između slojeva, na meso, možete dodati i običnog ribanog sira. Pecite 25 minuta.

Dobar tek!

Javljate nam vaše recepte na mirovina.hr@gmail.com.

Provjerite i ostale recepte iz Bakine kuhinje:

[BAKINA KUHINJA] Sočne i brze lazanje prema provjerenom receptu s par trikova
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap