Marić: Mirovine rastu, a ostali rashodi državnog proračuna podložni su preispitivanju

Josip Mihaljević
31. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

BDP je pao za više od 15 posto, a pred nama je izazovna jesen u kojoj će vlast morati nastojati smanjiti gospodarsku štetu i pokrenuti oporavak. Ministar financija Marić opet je ponovio kako su mirovine sigurne, štoviše, kazao je kako će i rasti, dok drugi rashodi proračuna i nisu baš tako sigurni.

Zdravko Marić (Snimak zaslona)

Ministar financija Zdravko Marić dao je intervju za Večernji list u kojem je najavio aktivnosti za izazovnu jesen.

“Sve što se tiče rashoda državnog proračuna podložno je razmišljanju, odnosno preispitivanju, osim mirovina, ali to nije ništa novo. I u prošlom smo mandatu jasno definirali politiku Vlade u području javnih financija čiji je cilj bio uravnoteženje proračuna, smanjivanje javnog duga, porezno rasterećenje, najkraće rečeno – stabilizacija javnih financija”, kazao je Marić.

Marić je kazao da bi, bez učinkovitih i izdašnih mjera Vlade, ekonomska situacija mogla biti još gora uz dramatičan porast nezaposlenosti, a naveo je i podatak da do sada izračunana cijena koronakrize iznosi 21 milijardu kuna.

“Kao i uvijek dosad razgovarat ćemo sa sindikatima i o božićnici i o dinamici povećanja plaća te očekujemo konstruktivan dijalog i određeno razumijevanje s njihove strane. Mi smo i se i u našim zadnjim razgovorima dogovorili da ćemo sjesti u drugoj polovici godine kako bismo o ovim i sličnim temama razgovarali. U perspektivi mandata cilj nam je masu plaća u državnom proračunu zadržati na istoj razini”, najavio je Marić.

Dodao je kako će se pritom raditi na povećanju učinkovitosti, kao i na nagrađivanju najboljih zaposlenika, no za to postoji i jedan preduvjet – reforma javne uprave i državnog sektora.

Marić: Mirovine rastu, a ostali rashodi državnog proračuna podložni su preispitivanju
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap