Sada je i potvrđeno: Gotovo 22 milijuna Nijemaca će od srpnja imati veće mirovine

Ana Kanazir
25. travnja 2024.
Mirovine
A- A+

Savezna vlada u Njemačkoj je u Berlinu u srijedu odlučila da će umirovljenici u Njemačkoj od 1. srpnja dobiti mirovine veće za 4,57 posto. Ovime će prvi puta mirovine jednako rasti na Istoku i na Zapadu zemlje. U jesen se očekivalo da će mirovine rasti za 3,5 posto, ali je zbog dobrog razvoja plaća, kako kaže njemački ministar rada Hubertus Heil, postotak dodatno narastao.

Zbrajanje centi koji se nalaze na novčanica eura

Novac | Foto: mirovina.hr

Već se neko vrijeme priča o stopi usklađivanja mirovina u Njemačkoj, a sada je konačno i potvrđeno. Naime, mirovine će se na Istoku i na Zapadu povećati za 4,57 posto od 1. srpnja.

Zbrajanje centi koji se nalaze na novčanica eura
Mirovine u Njemačkoj u srpnju rastu za 4,57 posto, a ovo je ujedno i velika prekretnica

Gotovo 22 milijuna umirovljenika koji žive u Njemačkoj će od 1. srpnja imati veće mirovine. Prema odluci koja je donesena u srijedu u Berlinu, mirovine će se povećati za 4,57 posto. Prve procjene stope su bile 3,5 posto, ali je zbog rasta plaća povećana i stopa usklađivanja, piše fenix-magazin.de.

Kao što smo već pisali ovdje, ovo će biti prvi puta da će se mirovine jednako povećavati na Istoku i na Zapadu. Prošle godine su mirovine na zapadu porasle za 4,39 posto, a na istoku za 5,86 posto. To znači da su se mirovine izjednačile ranije nego što je planirano.

Jednako tako, mirovine će ovime rasti brže od inflacije. Potrošačke cijene su u ožujku bile 2,2 posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Zadnji put su u Njemačkoj mirovine rasle više od inflacije 2000. godine, navodi fenix-magazin.de.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap