“Bankari i policajci”: Prevaranti lakovjernim Riječanima i Zagrepčanima uzeli stotine tisuća kuna

Jelena Ratko
18. kolovoza 2018.
Novosti
A- A+

Samci i bračni parovi sa zdravstvenim problemima glavne su mete prevaranata koji se predstavljaju kao razni inspektori, službenici u bankama i slično. U cilju sprečavanja daljnjih krađa, policija preporuča da se telefonski ne razgovara s osobama koje traže brojeve računa i osobne podatke.

Foto: pixabay.com

Još jedna Riječanka s Pehlina, te dvije umirovljenice iz Zagreba “nasjele” su na priču da njihov novac treba zamijeniti jer je krivotvoren te ga predale “službenicima”, prenosi Novi list.

U Rijeci je na Pehlinu pokradena 70-godišnja umirovljenica nakon što su joj na vrata došle dvije žene koje su glumile bankarske djelatnice. Nakon što je gospođa prijavila policiji da joj se prije nekoliko dana telefonom javila ženska osoba, predstavljajući se djelatnicom banke, saznalo se da joj je ista osoba kasnije, s još jednom ženskom osobom, ušla u kuću i objasnila joj je da joj treba predati novac u stranoj valuti jer ga “treba zamijeniti”.

Riječanka je shvatila da je prevarena kada je već bilo prekasno. I ona nije prva koja je povjerovala prevarantima i tako postala žrtvom uhodanog načina prevare koji, unatoč brojnim upozorenjima u medijima, i dalje često uspijeva.

Predstavljaju se kao bankari i policajci

Na sličan način prevarena je i 81-godišnja gospođa iz novozagrebačkih Dugava, koja je ostala bez 200 tisuća kuna gotovine nakon što je prošlog tjedna nepoznatom čovjeku u gotovini predala sav novac koji je posjedovala, uvjerena da ima posla s bankarskim službenikom.

Prema raspoloživim informacijama, prevarant je najprije telefonski nazvao svoju žrtvu i najavio svoj dolazak, rekavši joj kako mora provjeriti valjanost njezinih novčanica. Lagao joj je da se među štedišama banke pojavio krivotvoreni novac. Nedugo nakon toga, lažni bankar pozvonio joj je na vrata stana u Ulici sv. Mateja i predstavio se kao službenik banke koji dolazi po dogovoru.

Naivna žena otvorila mu je vrata svoga stana, a nakon što mu je pokazala svoj novac, on je “konstatirao” kako posjeduje lažne novčanice koje mora prijaviti i osobno odnijeti u banku kako bi ih mogao zamijeniti za “prave”. Prevarant je strpao novac u torbu i otišao iz njezinog doma, a starica je ostala bez cjelokupne imovine.

Tjedan dana kasnije, u ponedjeljak oko 12 sati 84-godišnja žena iz Susedgrada postala je žrtva slične prevare. Njoj su joj na vrata pokucale osobe koje su se predstavile kao “policijski službenici u civilu” u potrazi za krivotvorenim novcem. Odnijeli su joj 50 tisuća kuna gotovine.

Prema neslužbenim informacijama, oni se nisu telefonski najavili. Nesretnoj ženi pozvonili su na vrata stana u Zubovačkoj ulici i zaključili kako 84-godišnja ima krivotvoreni novac koji se mora zaplijeniti. Zasad nije poznato kako su joj točno predstavili i objasnili svoj čin uzimanja novca.

Upozorenje policije

Povodom ovih prevara lakovjernih umirovljenica, policija je izdala javno upozorenje građanima, i to ne po prvi put. Glavna je preporuka da u slučaju najavljenog dolaska osoba koje se telefonski predstavljaju kao službenici banke, policije, osiguranja, zdravstva i slično – obavezno u stan pozvati susjede ili mlađe članove obitelji kako bi bili prisutni tijekom vašeg razgovora s nepoznatom osobom.

Samci i bračni parovi sa zdravstvenim problemima glavne su mete prevaranata. U cilju sprečavanja prevara i drskih krađa policija preporuča da se telefonski ne razgovara s osobama koje se predstavljaju kao razni inspektori, službenici u bankama i slično. Nepoznatim osobama ne treba davati podatke o brojevima kreditnih kartica i bankovnih računa, niti s njima razgovarati o osobnim stvarima, na primjer živite li sami, koliko vas često obitelj posjećuje i o zdravstvenom stanju. Policija preporuča umirovljenicima da ne puštaju u svoj dom nepoznate osobe, a da se prethodno pouzdano ne uvjere o kome je riječ, jer bi mogli postati jedni u nizu žrtava prevare starijih ljudi.

“Ako se osoba predstavlja kao službenik, zatražite od nje na uvid službenu iskaznicu – sve osobe koje se predstavljaju kao službene osobe, dužne su imati i dati vam na uvid iskaznicu s fotografijom. Odrasli članovi obitelji koji brinu o starijim osobama moraju ih češće upozoravati o mogućim prevarantima, uz opetovano ponavljanje savjeta. U slučaju pojave sumnjivih osoba i situacija odmah nazovite 192”, apeliraju iz policije.

Tko je u mogućnosti, treba zapisati registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje prometala. Dobro bi bilo i zapamtiti izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično).

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap