Želite se provesti u Rijeci bez potrošenog centa? I to je moguće jer Grad koji teče nudi hrpu aktivnosti

Luka Kalac
8. travnja 2024.
Novosti
A- A+

Proljeće ima poseban ugođaj pogotovo u gradovima na obali. Baš kao i u svakom gradu, i ovdje postoji niz proljetnih aktivnosti koje su u potpunosti besplatne za svakoga, pa i za umirovljenike. Uz mnogobrojne izložbe i predstave u gradu koji teče, pronašli smo pet zabavnih proljetnih aktivnosti za umirovljenice i umirovljenike koji žive u Rijeci i okolici.

Rijeka.

Rijeka | Foto: Unsplah / Ozren Cuculic

Dolaskom toplijeg vremena, zrake sunca zovu građanke i građane na boravak na otvorenom. I to je više nego dovoljan razlog za izaći iz kuće i uživati u proljetnim aktivnostima koje nude niz raznih oblika zabave. Srećom, u proljeće priroda se budi, zajedno s ljudima koji su dočekali kraj zime, hladnoće i kratkih dana.

Boravak u gradu ili prirodi idealan je način kvalitetnog provođenja vremena sa suprugom, unucima ili prijateljima. Danas nije nimalo jednostavno pronaći način zabave koji pritom ne košta ništa, ali ne brinite jer Rijeka nudi niz takvih događanja. Proljetno vrijeme je već počelo, stoga ga iskoristite u potpunosti uz sasvim besplatne aktivnosti i zabavite se.

1. Fiumanka

U Riječkoj luci će se održati 25. po redu Fiumanka od 6. do 16. lipnja koji će okupiti brojne vrsne nautičare. Ova međunarodna jedriličarska manifestacija svake godine bilježi sve veći broj jedrilica i jedriličara u sjevernom dijelu jadranskog zaljeva.

Manifestacija se smatra riječkim praznikom jedara s jedinstvenim motom: ‘Imaš barku, imaš jedro, prijavi se!’. Ne samo da sve poziva na interakciju, već je u potpunosti besplatna za sve one želje jedrenja. Znajte kako na već tradicionalnoj Fiumanki nema kotizacije. Nakon prijave, sudionici imaju osiguran i besplatan vez u riječkoj luci i to ne samo na dan regate, već nekoliko dana prije.

2. Cvjetni sajam

Sve ljubiteljice i ljubitelji cvijeća će od 8. do 12. svibnja moći uživati u cijeloj paleti mirisa i boja na Cvjetnom sajmu kod Konta. Tim povodom TD Rijeka plus poziva sve izlagače i one koji bi htjeli to postati, na prijavu za sudjelovanje na tradicionalnom riječkom Cvjetnom sajmu na mostu kod hotela Continental.

Na tih pet dana, koliko će trajati Cvjetni sajam, most pred hotelom Continental bit će obogaćen ukrasnim biljem, raznovrsnim sadnicama, sukulentima, trajnicama, aromatičnim biljem, šarenim lončanicama, vrtnim priborom ali i zdravim prehrambenim proizvodima OPG-ova iz svih dijelova Hrvatske.

Most u Osijeku
Blagodati omiljenog doba godine u gradu na Dravi: Pogledajte popis besplatnih proljetnih aktivnosti u Osijeku

3. Korakom do zdravlja

Za one koji više vole svoje slobodno vrijeme provoditi u fizičkim aktivnostima, već ove nedjelje, 7. travnja od 10 do 12 sati održat će se grupno nordijsko hodanje pod nazivom ‘Korakom do zdravlja’ u blizini Rijeke, u Kostreni.

Turistička zajednica općine Kostrena organizira nordijsko hodanje u nedjelju s početkom od 10 sati sa Žurkova kod jedriličarskog kluba Galeb. Staza je duga sedam kilometara i hodanje njome će trajati dva sata.

Ako se dvoumite jer smatrate da niste dovoljno kondicijski potkovani za taj pothvat, varate se, jer organizatori ističu kako je riječ o laganoj stazi koja započinje u Žurkovu, ide preko Puta mora, potom Lučice Stare vode sve do Rožića i na kraju Žurkova.

4. Astronomski centar Rijeka

Prema redovnom subotnjem programu Astronomskog centra Rijeka (ACR) u travnju vas čeka niz zanimljivosti. Manifestacija ‘Vodič noćnim nebom – proljeće i Priča o pogledu’, održat će se u ACR-u 13. travnja s početkom u 18 sati.

Na ovaj događaj možete povesti svoje unuke, a vi biste mogli saznati i vidjeti nešto posve drugačije. Kako stoji u redovnom programu Astronomskog Centra Rijeka subotom u travnju možete gledati live prezentaciju ‘Vodič noćnim nebom – proljeće’ koja počinje od 18 sati.

Nakon nje, sat i pol vremena kasnije, točnije u 19:30 sati organizirana je i projekcija filma ‘Priča o pogledu’. Cijeli program namijenjen je djeci starijoj od 11 godina i svim ostalima.

split
Umirovljenici, pogledajte gdje se možete besplatno zabaviti ako se nađete ovog proljeća u Splitu

5. Besplatna izložba ‘Budi susjed’

U Galeriji Kortil 9. travnja s početkom u 19 sati otvara se izložba ‘Budi susjed’ Urbanog separea, Udruge za promicanje kvalitete urbanog života. Trajat će sve do 27. travnja i razgledavanje će u potpunosti biti besplatno.

Ako ste se ikada pitali što se može dogoditi kada se u više od sto navrata spoji deset tisuća susjeda, posjetitelja, stručnjaka, volontera, institucija, partnera, turista i mjesnih odbora, saznat ćete na ovoj izložbi u Rijeci.

– Kroz bogat fotografski materijal, anegdote i recepte, izložba dokumentira nesvakidašnje i jedinstvene doživljaje koji stvaraju događanja Urbanog separea – pokazujući koliko je malo potrebno da se dogodi vidljiva promjena, stoji na stranici visitrijeka.hr.

Za trajanja ove izložbe oživjet će i niz javnih aktivnosti na prostoru Sušaka. Imajte na umu kako će Urbani separe u Galeriju Kortil preseliti svoj ured koji će biti otvoren radnim danima od 17 do 20 sati.

Koja besplatna događanja možete posjetiti u Splitu, pogledajte ovdje, a događanja u Osijeku u narednom periodu možete vidjeti na ovoj poveznici.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap