Jadran protiv jednodnevnih kupača: “Babe i stari prdonje” što dalje od plaže

Jasmina Grgurić
9. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

Koliko jednodnevni odlazak na more znači starijim građanima, koji si jedva priušte i takav izlet za stotinu kuna, ne treba posebno napominjati. No, pojedine turističke destinacije na Jadranu lani su krenule u obračun s takvim izletnicima, među kojima su brojni umirovljenici. Nakon Crikvenice, Jadranova, Dramlja i Selca, odluku o zabrani dolaska turističkim autobusima na jedan dan sada je posredno potvrdila i – Malinska!

unuk djed

Foto: Unsplash

Kako bi stala na kraj prevelikom broju jednodnevnih turista u špici sezone, Crikvenica se lani dosjetila autobusima naplatiti paprenu cijenu karte za parkiranje, 50.000 kuna po sezoni. Takvu odluku gradski su vijećnici donijeli s ciljem sprječavanja na tisuća turista, koji zakrčuju ceste i plaže, a pritom ne troše i iza sebe ostavljaju smeće. Naravno, takva mjera ne odnosi se na one autobuse koji prevoze turiste na plaćeni smještaj, već samo na izletnike pa je posve jasno o čemu se zapravo radi.

Sličnu odluku donijele su i ostale destinacije koje su najbliže kontinentalnom dijelu Hrvatske, zbog čega su često odabir autoprijevoznika. Uz Crikvenicu, među njima su i Jadranovo, Dramalj, Selce, Novi Vinodolski, a od ove godine i Malinska.

Sprječavanje “baba i starih prdonja”

Zbog diskriminacije siromašnih turista, Sindikat umirovljenika Hrvatske obratio se i Uredu pučke pravobra­niteljice, jer je riječ o starijim osobama koje na drugi način ne bi uspjele vidjeti more, a ovako za stotinu kuna stignu do Jadrana. Međutim, u svibnju ove godine stigao im je odgovor kako diskriminacije za starije u ovom slučaju – nema. Razlog je što nisu poznati točni podaci o udjelu starijih osoba u ukupnom broju jednodnevnih izletnika.

Jednodnevni izleti za penziće: Crikvenica ograničila dolazak turističkih autobusa

Malinska je lani za autobuse uvela parkirnu cijenu od 300 kuna. No, takva mjera nije polučila rezultate pa je od ove godine Općinsko vijeće u veljači odlučilo podići tu cijenu na 1.000 kuna dnevno te ograničiti broj autobusa na samo pet u danu.

“Na samoj sjednici Općinskog vijeća pod predsjedanjem SDP-ove Mirjane Maršić Odluka je pro­komentirana kao sprječavanje ‘baba i starih prdonja’ da zauzmu plaže i more od pravih turista. Stariji jednodnevni posjetitelji su optuženi kako su prljavi, da donose svoje sendviče, ostavljaju smeće i ništa ne troše, što smo u Sindi­katu umirovljenika ocijenili kao govor mržnje” – rekla je za Glas umirovljenika predsjednica SUH-a, Jasna A. Petrović.

Podnijeli prijavu protiv vijećnika zbog govora mržnje

Sindikat umirovljenika Hrvatske u lipnju je podnio prijavu protiv diskri­minacije i govora mržnje od strane vi­jećnika Malinske-Dubašnice. Pritom, zatražio je da Pučka pravobraniteljica zatraži tonski zapis 17. sjednice i  presluša ga, kako bi stekli uvid u diskriminatorne motive i obrazloženja Odluke o izmjenama i dopunama Pravil­nika o javnim parkiralištima. A sve kako bi se dokazalo da je riječ o poduzimanju naizgled neutralnih mjera s neospornim diskriminatornim učinkom po starije i siromašnije građane Hrvatske.

"Ministre, spriječite diskriminaciju domaćih starijih turista!"

 “Što će nam odgovoriti, i da li tek za godinu dana, pučka pravobraniteljica Lora Vidović? Preporučiti nam da stari ne idu na more, jer su prevelike vrućine? Zatražiti elabo­rat od SUH-a kao prijavitelja diskrimina­cije kojim će dokazati točnu dob, težinu i boju očiju i broj kuna u novčaniku svih jednodnevnih kupača u Malinskoj, prije i poslije slavne diskriminatorne Odluke? Ili ćemo citirati Mahatmu Ghandija kako je siromaštvo najgori oblik nasilja i reći kako se siromaštva ne treba stidjeti, jer ima mnogo više ljudi u Hrvatskoj koji bi se morali stidjeti svoga bogatstva” – zaključuje Petrović.

Jadran protiv jednodnevnih kupača: “Babe i stari prdonje” što dalje od plaže
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap