Umirovljenicima samcima Varaždin će sufinancirati odvoz smeća

Jasmina Grgurić Zanze
26. siječnja 2019.
Novosti
A- A+

“Ovom mjerom će svim umirovljenicima samcima Grad s 15 kuna mjesečno subvencionirati odvoz i zbrinjavanje otpada. Umirovljenici samci koji žive u kućama i imaju svoje kompostane imat će na taj način čak i niže cijene od onih koje su plaćali prije uvođenja novog sustava, dok će oni koji žive u stambenim zgradama, plaćati istu cijenu koju su plaćali i prije.”

Ilustracija: Unsplash

Umirovljenicima koji žive sami, Grad Varaždin sufinancirat će račune koje svakog mjeseca plaćaju gradskoj tvrtki Čistoća. Nove socijalne mjere, u sklopu kojih se želi pomoći samačkim umirovljeničkim kućanstvima, predstavio je ovih dana gradonačelnik Ivan Čehok.

Tako je za 2019. godinu u varaždinskom proračunu osigurano 400 tisuća kuna kojima će se sufinancirati mjesečno plaćanje odvoza smeća za sva samačka umirovljenička kućanstva, u iznosu od 15 kuna po računu.

Naime, zakonom iz 2013. godine uvedeno je fiksno plaćanje zbrinjavanja otpada koje je isto u cijeloj Hrvatskoj pa tako zakon ne razlikuje umirovljenike samce i iznos mirovine. Čehok je stoga jedino rješenje našao u sklopu programa socijalnih mjera kojim se iz proračuna izdvajaju određena sredstva za subvencioniranje.

“Ovom mjerom će svim umirovljenicima samcima Grad s 15 kuna mjesečno subvencionirati odvoz i zbrinjavanje otpada. Umirovljenici samci koji žive u kućama i imaju svoje kompostane imat će na taj način čak i niže cijene od onih koje su plaćali prije uvođenja novog sustava, dok će oni koji žive u stambenim zgradama, plaćati istu cijenu koju su plaćali i prije” – rekao je Čehok. 

Kako bi ostvarili ovu subvenciju, umirovljenici koji žive sami morat će podnijeti zahtjev Gradu Varaždinu.

Čehok je najavio još jednu mjeru koja bi trebala u zimskim mjesecima građanima ušparati koju kunu.

„Na idućoj sjednici Gradskog vijeća predložit ćemo promjenu Odluke te će se tijekom zimskih mjeseci smanjiti broj odvoza bio otpada za kućanstva u stambenim zgradama i uvest ćemo mogućnost da se, nakon provjere, papir i plastika u individualnim kućanstvima odvoze svaka tri tjedna. Time bi se smanjila cijena za individualna kućanstva, a oni koji imaju svoje kompostane i zbrinjavaju svoj bio otpad, smanjivanjem broja odvoza plastike i papira doći će na cijenu koju su plaćali i prije Odluke” – piše Varazdin.hr.

Copy link
Powered by Social Snap