Besplatno voće: Varaždin po uzoru na Kopenhagen sadi javni voćnjak

Josip Mihaljević
1. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

U Varaždinu su odlučili posaditi prvi gradski javni voćnjak u ovom dijelu Europe. Voće će svi moći besplatno brati, ali samo za svoje potrebe, ne za preprodaju. Prve voćke će posaditi već ovog proljeća.

vocnjak

Foto: Unsplash

Varaždin će po uzoru na Kopenhagen uskoro dobiti prvi javni voćnjak u ovom dijelu Europe, piše tris.com.hr. Bit će zasađen na oko 300 tisuća kvadrata, a za početak se u njemu može očekivati bobičasto voće.

Gradske vlasti su ga namijenile za sjeverni dio grada koji bi postepeno trebao biti pretvoren u zelenu zonu bogatu javnim sadržajima.

Svo voće će u razumnim količinama i kontroliranim uvjetima smjeti brati građani, dakako za osobnu uporabu, ne za preprodaju.

“Naravno to se mora napraviti u kontroliranim uvjetima da odjednom ne nahrupi stotinu ljudi. Sa stručnjacima Parkova odabrat ćemo voćke, vjerojatno će to biti bobičasto voće.

U Kopenhagenu imate borovnice, maline, jagode, niže jabuke. To treba biti pod uvjetima koji neće biti opasni za građane, niža stabla, ali i da nitko ne nabere tri kile voća pa da se nose prodavati na plac”, najavio je gradonačelnik Ivan Čehok.

Sadnja počinje na proljeće, a prva velika “berba” se može očekivati tek za nekoliko godina:

“To je ideja povezivanja građana s prirodom, ali i način da se djeci osigura prostor, uz ideju Čistoće da se na području Belih kipa, uz skloništa za životinje, napravi i mini zoološki vrt.

Danas ne možete djetetu pokazati seosku staju ili mjesto gdje je netko u suživotu s konjima i drugim životinjama”, pojasnio je Čehok.

Ideja javnog voćnjaka zaživjela je u glavnom gradu Danske, a tamo su javni voćnjak zamislili kao zajedničko vlasništvo svih građana. Dio plana je povezivanje ljudi s okoliše, edukacija o ekologiji, ali i zdravije shvaćanje prehrambenog sustava – budući da se javlja potreba naučiti odakle hrana dolazi.

I dok su još vaše generacije zasigurno debelo upoznate s tim pitanjem, možete li reći isto za svoje unuke?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap