Čak 4.000 radnika Volkswagena moglo bi biti potjerano u prijevremenu mirovinu

Jasmina Grgurić
17. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Tehnologija je neumoljiva, a njezin napredak nerijetko se događa na štetu radnika. U ovim slučaju ne radi se o sve ozbiljnijim najavama kako će ih u budućnosti sve više zamjenjivati roboti, nego o prelasku na novu proizvodnju za koju će se novac osigurati smanjenjem zaposlenih. Tako bi čak 4.000 njih iz prestižnog Volkswagena moglo biti potjerano u prijevremenu mirovinu.

Ilustracija: Pixabay

Vlasnik grupe Volkswagen, Herbert Diess otkrio je ambiciju da “obične” automobile zamijeni proizvodnjom električnih. Kako bi to ostvario, ovih je dana najavio plan ukidanja radnih mjesta, njih čak oko pet tisuća. Uštedom na broju zaposlenika financirao bi skupi zaokret u poslovanju.

Iako su prva predviđanja govorila da bi iz njemačkog giganta manje od tisuću ljudi otišlo u prijevremenu mirovinu, sada je ta brojka već četiri puta veća. Smanjenje radnika događalo bi se postepeno kroz naredne tri godine.

Električni automobili? Ako pitate starije osobe odgovor je: Ne, hvala!

Volkswagenov plan tako je poslati oko 4.000 svojih radnika iz njemačkih tvornica u prijevremenu mirovinu, što će ih stajati nekoliko stotina milijuna eura, izvještava Reuters. U priopćenju iz tvrtke navode da će u suglasju s radničkim tijelima ponuditi svima rođenim 1961. do 1964. godine djelomično umirovljenje, dok će oni rođeni od 1956. do 1960. godine moći u prijevremenu mirovinu. U Volkswagenu očekuju da će se za prijevremenu mirovinu prijaviti minimalno 900 radnika.

Ipak, Reuters doznaje kako je ta brojka puno bliža onoj od 4.000 radnika od njih 120.000 zaposlenih u šest njemačkih tvornica. Umirovljenja bi se trebala dogoditi do 2023. godine. Prve procjene govore kako će Volkswagen prijevremeno umirovljenje tisuća radnika stajati i više od pola milijarde eura.

Čak 4.000 radnika Volkswagena moglo bi biti potjerano u prijevremenu mirovinu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap