Provjerili smo penalizira li se i dodatni staž za djecu u izračunu prijevremene mirovine, evo što kažu iz HZMO-a

Jasmina Grgurić Zanze
17. travnja 2024.
Mirovine
A- A+

Ulaze li dodatne godine radnog staža za djecu u penalizaciju prijevremene mirovine ili se on dodaje naknadno nakon izračuna s umanjenjem? Zanima to jednu našu čitateljicu pa smo odgovor potražili u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. Premda se dodatni staž od šest mjeseci po djetetu dodaje u ukupni mirovinski staž za izračun mirovine, iz HZMO-a ističu da penalizacija nema veze sa stažem, nego s godinama života. Također, polazni faktor koji se umanjuje samo je jedan od elemenata izračuna, napominju, dodajući da je mirovina s dodatnim stažom za djecu uvijek veća, nego onim korisnicima kojima se taj staž uopće ne dodaje.

Ilustracija | Pexels

Ilustracija | Pexels

Muškarac u prijevremenu mirovinu može ići pet godina prije nego u starosnu, kada napuni 60 godina života i 35 radnog staža. Žene u prijelaznom razdoblju to mogu učiniti trenutno dvije i pol godine prije nego muškarci, u 2024. godini s 58 i pol godina i 33 i pol godine radnog staža, o čemu smo pisali ovdje. Odlazak u prijevremenu mirovinu se kažnjava, odnosno takva mirovina se penalizira s 0,2 posto umanjenja po svakom mjesecu ranijeg odlaska u odnosu na uvjete za starosnu mirovinu. Za maksimalnih pet godina ranijeg umirovljenja umanjenje iznosi 12 posto.

Ulazi li dodatni staž u izračun s penalizacijom?

Željko Šemper u prvom planu, novci u pozadini
Ukidanje penalizacije: Šemper predlaže tri rješenja za prijevremene umirovljenike

Penalizacija je manja nego prije 2019. godine kada je iznosila 0,34 posto mjesečno, odnosno 20,4 posto za najviše pet godina ranijeg odlaska u mirovinu. Hrvatska tako ima umirovljenike kažnjene po nekoliko različitih stopa umanjenja, o čemu smo pisali ovdje, ovisno o tomu kada su umirovljeni.

Jednako tako, samo umirovljenice nakon 2019. godine imaju pravo na dodatni staž od šest mjeseci po djetetu. Prema najavama HDZ-ove Vlade, dodatni staž bit će povećan na godinu dana. Jedna umirovljenica nas je pitala ulazi li dodatni staž po djetetu u izračun prijevremene mirovine na koji se primjenjuje penalizacija ili se on dodaje nakon izračuna mirovine prema godinama staža i plaćama.

Dodatni staž dodaje se u ukupni mirovinski staž

– Roditelju, majci ili posvojiteljici koja ostvaruje pravo na mirovinu, u ukupni mirovinski staž za određivanje mirovine, stvarno navršenom mirovinskom stažu dodaje se i razdoblje od šest mjeseci za svako rođeno ili posvojeno dijete. Dodatni staž ne ulazi u uvjet za stjecanje prava na mirovinu, nego za određivanje visine mirovine, kažu iz HZMO-a.

Dakle, dodatni staž ulazi u izračun mirovine pa se sukladno tome primjenjuje i umanjenje mirovine. Ipak, iz Zavoda za mirovinsko ističu da dodatni staž za dijete nije povezan s umanjenjem prijevremene mirovine. Naime, penalizacija nije u vezi s godinama radnog staža, čiji uvjet mora biti ispunjen, već s navršenim godinama života.

Mirovina se, podsjećaju, izračunava množenjem osobnih bodova s mirovinskim faktorom i aktualnom vrijednošću mirovine. Osobni bodovi dobivaju se množenjem prosječnih vrijednosnih bodova i polaznog faktora.

Mirovinsko: Mirovina s dodatnim stažom uvijek je veća

semper
Šemper: Doživotna penalizacija mirovine nema smisla, to se treba ukinuti sa 70 godina života!

– Već ranije je objašnjeno na koji način se izračunava polazni faktor, koji je, kao što je vidljivo iz navedene formule izračuna mirovine, samo jedan od elemenata za izračun. Stoga ne stoji tvrdnja da se polaznim faktorom penalizira mirovinski staž u koji je izračunat i dodani staž, budući da je mirovina korisnika kojem je dodani staž uračunat u ukupni mirovinski staž za izračun mirovine, uvijek veća od onog koji taj dodani staž ne ostvaruje, bez obzira na visinu polaznog faktora, dodaju iz Zavoda za mirovinsko osiguranje.

Prema samoj definiciji iz ZOMO-a, polazni faktor je element koji određuje u kojem se opsegu uzimaju vrijednosni bodovi pri izračunu mirovine, te u tom smislu ne utječe na duljinu mirovinskog staža. Smisao polaznog faktora kao jednog od elemenata za izračun mirovine, jest penalizacija mirovine s obzirom na navršenu dob u trenutku ostvarivanja prava na prijevremenu starosnu mirovinu, u odnosu na propisanu dob za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu, zaključuju iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap