Umirovljenici s mirovinama do 5.000 kuna ipak će dobiti uskrsnice!

Jasmina Grgurić
8. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Trenutna pandemija dovela je do dvostruke podjele među umirovljenicima. Kako je poznato, samo neki gradovi isplaćuju uskrsnicu stariji građanima. Odluka je prepuštena jedinicama lokalne samouprave. No, razlike su sada nastale i među onima koji su takvu odluku donijeli pa onda odgodili, dok će neki uskrsnice ipak podijeliti. Među njima je i Sisak, koji je isplatu najprije odgodio, a sada ipak pronašao način da se putem pošte isplate novčane pomoći za oko 14.000 umirovljenih i nezaposlenih građana.

Ovakve prizore ove godine nećemo gledati Foto: J. Grgurić/Mirovina.hr

Umirovljenici diljem Hrvatske ostaju bez obećanih uskrsnica. U većini gradova odgoda je privremena, neki će novčanu pomoć isplatiti tek za Božić, no u svakom slučaju nakon Uskrsa ova vrsta potpore starijim građanima više se neće moći nazvati uskrsnicom. Odluke o odgodi zbog pandemije donijeli su, kako smo već pisali, Zadar, Trogir, Koprivnica, Đakovo te brojni ostali gradovi. No, rijetki su ipak pronašli način.

Umirovljenici diljem Hrvatske ostaju bez uskrsnica, isplaćuju ih tek poneki gradovi

Dobit će ih svi s mirovinom do 5.000 kuna

Osijek uskrsnice isplaćuje putem pošte, dok će umirovljenicima u Rovinju one biti isplaćene direktno na tekuće račune. Grad Sisak, nakon što je prvo odgodio isplatu, sada je pronašao način da barem malo uveseli čak 14.000 umirovljenih i nezaposlenih građana.

Inače, Sisak ima najveći dohodovni cenzus za umirovljenike, tako da uskrsnicu dobivaju ne samo oni s malim mirovinama, nego svi umirovljenici s mirovinama do 5.000 kuna.

Umirovljenicima s mirovinom do 1.500 kuna isplatit će se 300 kuna, umirovljenicima s mirovinom od 1.500 – 2.000 kuna isplatit će se 200 kuna, umirovljenicima s mirovinom od 2.000 – 3.000 kuna isplatit će se 150 kuna, a umirovljenicima s mirovinom od 3.000 – 5.000 kuna isplatit će se 100 kuna uskrsnice. Nezaposleni ostvaruju pravo na isplatu uskrsnice u iznosu od 150 kuna.

Ne mogu se više čekati normalni uvjeti

Sisačke uskrsnice tako će umirovljenicima i nezaposlenima biti dostavljene na kućnu adresu. 

“S podjelom uskrsnica za umirovljenike i nezaposlene kreće se odmah preko Hrvatske pošte jer se ne mogu više čekati normalni uvjeti za podjelu preko gradskih blagajni bez opasnosti za najugroženije skupine. Molimo sve umirovljenike i nezaposlene, to je otprilike 14.000 Siščana da budu strpljivi i da očekuju dostavu uskrsnice poštom. Bit će sporije nego preko blagajni prošlih godina, ali uskrsnice će biti isplaćene” – najavili su jučer iz sisačke gradske uprave.

Problem s uskrsnicama nastao je jer se većina njih isplaćuje na gradskim blagajnama ili osobnim dolaskom u gradsku upravu, što sada nije moguće zbog pandemije. Nemaju, naime, svi umirovljenici tekuće račune, a dostavu  poštom na kućne adrese mnogi gradovi nisu uspjeli organizirati.

Umirovljenici s mirovinama do 5.000 kuna ipak će dobiti uskrsnice!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap