Umirovljenici prosvjedovali protiv rasta cijena: “Jedva priuštim osnovno”

Josip Mihaljević
27. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Radnici i umirovljenici u Irskoj udružili su snage prije desetak dana kada su na ulicama prosvjedovali protiv poskupljenja troškova života. Hoće li se prosvjedi sličnog tipa proširiti Europom ostaje za vidjeti.

dublin prosvjed

Foto: Prosvjed u Dublinu 18. lipnja | Youtube screenshot

Tisuće prosvjednika, predvođene radnicima i umirovljenicima, okupiralo je ulice u glavnom gradu Irske prije desetak dana kako bi prosvjedovali protiv – rasta cijena i inflacije, piše Independent.ie. Pod egidom “kriza troškova života” traže od države da se aktivnije uključi u kontrolu cijena jer iz mjeseca u mjesec mogu kupiti sve manje namirnica. Osim u Dublinu, prosvjedovalo se i u drugim gradovima u Irskoj (Cork, Galway, Limerick, Sligo), a organizator je sindikalna koalicija ‘Troškovi života’ kojoj su se pridružili oporbeni političari.

Jedan od prosvjednika, Mihael Leahy, na ulice je poveo cijelu svoju obitelj. Kaže kako ima pristojno plaćen posao ali da svejedno na kraju mjeseca mora stegnuti remen jer poskupljenja izmiču kontroli.

crna gora prosvjed
U susjedstvu održan prosvjed zbog malih mirovina: "Dovedeni smo na granicu biološkog opstanka"

“Imam pristojan posao. Ali mi je sve teže i teže, doslovno iz dana u dan. Na polovici mjeseca shvatim da sam potrošio većinu plaće pa se pitam – kako ću živjeti iduća dva tjedna? Ponavljam, ja nisam na minimalcu niti na nisko plaćenom poslu, recimo da sam srednja klasa. Ali i tako je teško preživjeti”, kazao je za irski Independent.

Umirovljenički par Billy i Mary Doyle doputovali su u glavni grad iz prigradskog naselja kako bi se priključili nezadovoljnim građanima. Iako su im djeca tek nedavno napustila “gnijezdo” te ostvaruju vlastite prihode, kažu da teško žive iz mjeseca u mjesec.

“Muka mi je od situacije u ovoj državi. Mi smo umirovljenici i borimo se za preživljavanje. Naša djeca su napustila dom, ali samo naši troškovi postaju nam previše, pogotovo za gorivo i električnu energiju. Jedva priuštimo osnovno”, poručila je umirovljenica Mary.

Njen muž dodaje kako i dalje otplaćuju kredit za kuću:

“Da, kupili smo kuću prije više godine i otplaćujemo kredit. Znam da će ljudi reć da smo si sami krivi, ali mi smo prije ovih poskupljenja imali plan kako to pokriti samo s mirovinama”, zaključuje Billy Doyle.

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap