Lucija (88): ‘Došla sam živjeti u dom za starije jer sam svoj stan prepustila unucima’

Ana Kanazir
27. travnja 2024.
Priče
A- A+

Lucija ima 88 godina i od nedavno živi u novom domu za starije osobe u Labinu. Otkrila nam je kako je svoj stan prepustila sinu i unucima, ali i kako je vrlo zadovoljna životom u domu. U mladosti je radila na više različitih pozicija, dok sada pomaže onima kojima je potrebna pomoć u njezinom novom okruženju.

Umirovljenice Lucija i Ester u domu za starije

Lucija (desno) s prijateljicom Ester | Foto: Mirovina.hr

Život u domu za starije je za neke izazov, dok neki u njemu uživaju. Sve ovisi o tome je li osoba u dom došla svojevoljno ili na nagovor drugih. Umirovljenica Lucija je s nama podijelila svoje iskustvo.

Dom za starije Labin i u kutu ravnateljica Doma i gradonačelnik Labina
Bili smo u novom Domu za starije Labin: Izgradio ga je Grad, a već postoje liste čekanja za određene korisnike

Došla je u dom i stan prepustila unucima

– Došla sam živjeti u dom za starije jer sam svoj stan dala unucima. Maknula sam se da oni uživaju u stanu. U domu mi je odlično, to nije dom, to je hotel s četiri zvjezdice. Dobra je hrana i osoblje, divna je priroda. Našla sam i dragu kolegicu Ester ovdje, a pola ljudi znam od ranije, rekla nam je Lucija. Dodala je i kako je uvijek pomagala svojem sinu i unucima, a pohvalila se i kako su joj tri unuka kuhari.

Upravo je odlazak u dom bio logičan korak, a čim je čula da se otvorio novi dom u Labinu, nije dugo razmišljala.

– Htjela sam da oni uživaju, a nisam htjela izgubiti mjesto u domu i tako sam se odlučila. Možda ne bi još ni išla u dom, ali pošto pomažem uvijek svojoj obitelji sam odlučila otići. Svi će živjeti zajedno i pomagati si.

Radila je mnogo poslova

Saznali smo kako je Lucija radila u Italiji, gdje je čuvala starije osobe, a danas također pomaže kome god stigne na hodnicima doma.

– Radila sam 26 godina u Italiji i naučila sam biti humanitarna pa i tu pomažem dok sam još pokretna. Bilo bi lijepo da svi koji su u domu zdravi i pokretni da pomognu drugima kojima je pomoć potrebna. Osoblje je divno, ali ne stigne sve, pa da malo rasteretimo dom sada na početku.

Ipak, ova umirovljenica je bila i socijalni radnik, sekretarica, kadrovik, referent za stipendije i organ upravljanja po sastancima. Kaže nam kako je po cijele dane sjedila i radila, a nekada je pisala i do četiri sata ujutro.

Oduševljena je životom u domu

Za dom u Labinu ima samo riječi hvale. Tako je pohvalila i ravnateljicu, ali i Helenu i Biserku koje nose hranu čijim je okusom posebno oduševljena. Rekla nam je i kako je u ovom domu sve posebno, kako je sve moderno i lijepo uređeno.

– Hvala onome tko je završio dom, jako je lijepo. Labinu je trebao dom za starije osobe, rekla nam je sugovornica i dodala kako će posaditi biljke i cvijeće u vrtu doma, uz odobrenje ravnateljice, kako bi bilo još ljepše.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap