Zatajivanje srca: Kako prepoznati ovu zloćudnu bolest i kako se tretira

Luka Kalac
27. travnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Na popisu zloćudnih bolesti našlo se i zatajivanje srca. Nažalost, u Hrvatskoj od nje boluje oko 80.000 osoba. Simptoma je nekoliko, od zadihanosti, nemogućnosti obavljanja svakodnevnih poslova do naticanja potkoljenica, a izuzetno je važna rana dijagnostika. Ovo je najčešće hospitalna dijagnoza kod osoba starijih od 65 godina i vodeći uzrok bolničke smrtnosti. Upravo je zbog toga osmišljen ‘Mjesec zatajivanja srca’ čiji je cilj upoznavanje javnosti s ovom bolešću i nužnosti njezinog sprječavanja.

Kardiovaskularne bolesti, srčani problemi, srčani udar, srce

Ilustracija: Rawpixel

U današnjem vremenu je najčešća zloćudna bolest zatajivanje srca. Iako mnogima isprva ne djeluje kao takva, ali zatajivanje srca je uspoređena sa zloćudnim bolestima i tako se kategorizirana zbog svojih teških simptoma i posljedica. Navedena je i kao najčešća jer od zatajivanja srca boluje barem dva posto populacije. U svijetu, prema određenim procjenama, od zatajivanja srca boluje oko 70 milijuna ljudi, a Hrvatska ima oko 80.000 oboljelih.

Kardiovaskularne bolesti, srčani problemi, srčani udar, srce
Andol i problemi sa srcem: Liječnica objasnila treba li se ovaj lijek uzimati preventivno

Što je zatajivanje srca?

– Riječ je o strukturnom i funkcijskom poremećaju srca, koje ne može dostatno opskrbljivati organizam krvlju odnosno kisikom, uzrokujući nedostatak zraka sve do gušenja, kao i edeme nogu, nabreknuće vratnih vena, uvećanje jetre, nakupljanje tekućine u plućima i prostoru između plućnih ovojnica kao i u trbušnoj šupljini. Uzroci su mnogobrojni, najčešće koronarna bolest odnosno prekasno liječen infarkt miokarda, zatim arterijska hipertenzija, bolesti srčanih zalistaka, prirođene bolesti srca, primarne bolesti miokarda tj. kardiomiopatije – od kojih su neke i genski uvjetovane, a moguće je zatajivanje srca kao posljedica upale miokarda, istaknuo je predsjednik Hrvatskoga kardiološkog društva Davor Miličić.

Iz tog je razloga osmišljen ‘Mjesec zatajivanja srca’ čiji je cilj upoznavanje javnosti s ovom bolešću, nužnosti njezinog sprječavanja otklanjanjem rizičnih čimbenika za nastanak oštećenja miokarda, a ako do njega dođe, o nužnosti što ranije dijagnoze kako bi se primijenilo moderno i učinkovito liječenje, koje može produljiti život oboljelih za desetak ili više godina.

Plastično srce na pozadini, kardiologinja Pezo Nikolić
Svjetski dan srca: 'Uz današnju terapiju većina može imati zadovoljavajuću kvalitetu života unatoč bolesti'

Simptomi i znakovi zatajivanja srca nisu specifični

Uključivanje u zajednički rad neophodno je radi pravodobne i racionalne dijagnostike zatajivanja srca, a to su prepoznali hrvatski kardiolozi koji su pozvali liječnike obiteljske medicine na suradnju. Kardiolozi su istaknuli i kako je i dalje u domovima zdravlja ili ordinacijama obiteljske medicine nedostupno određivanje NT-pro BNP-a, ključnog laboratorijskoga biomarkera za dijagnozu zatajivanja srca. To je jedan od razloga zbog kojih se stvaraju gužve na poprilično dugim listama čekanja za kardiološki pregled i obradu odnosno za ultrazvučni pregled srca.

Ako pacijent pokazuje simptome i znakove zbog kojih liječnik može početi sumnjati na zatajivanje srca, potrebno je snimanje EKG-a i izmjeriti krvnu koncentraciju NT-pro BNP-a. Ako je njegova koncentracija NT-pro BNP-a u granicama normalnoga, nije potrebno upućivati pacijenta kardiologu, već sprovesti diferencijalnu dijagnostiku. Jednostavnije rečeno, potrebno je naći neko drugo objašnjenje bolesnikovih simptoma i znakova, u vidu zapuhe, lošijeg podnošenja tjelesnoga napora, oticanja potkoljenica, opće slabosti, objašnjava Miličić.

Cjelokupnu zdravstvenu situaciju dodatno otežavaju nespecifični simptomi i znakovi zatajivanja srca. Oni, naime, mogu biti uzrokovani nizom drugih patologija, kao što su pretilost ili endokrinološke, pulmološke, hematološke bolesti. Rana dijagnoza je ključna  i pretpostavka je ranoga započinjanja terapije. Zahvaljujući tome, pacijent može bitno poboljšati kvalitetu života, vratiti radnu sposobnost oboljelih i produljiti životni vijek.

Liječenje zatajivanja srca

Zatajivanje srca se liječi kombinacijom lijekova. Ako je situacija alarmantna, liječenje se nastavlja uz pomoć ugradbenih kardioverter defibrilatora kako bi se spriječilo nagla aritmogena smrt, odnosno kardioresinkronizacijski elektrostimulator srca radi liječenja disinkronije miokarda.

Srećom, pacijentima u Hrvatskoj je dostupno sve navedeno, osim jedne vrste lijekova. Upravo ti lijekovi su dobili najvišu razinu preporuke i dokaza temeljem znanstvenih dokaza, a u tome ih koče trenutne smjernice HZZO-a koje i dalje nisu u skladu s europskim, američkim i svjetskim terapijskim smjernicama, rekao je predsjednik Hrvatskoga kardiološkog društva u priopćenju.

Postoji i uznapredovalo zatajivanje srce i do njega dolazi kada lijekovi i uređaji ne djeluju. To stanje je potrebno prepoznati što je prije moguće jer se pacijenti onda šalju u jedan od dva hrvatska centra koji se bave naprednim metodama liječenja zatajivanja srca: transplantacijom odnosno mehaničkom krvotočnom potporom. Nažalost, Hrvatska je vodeća u Europi po broju transplantacija srca na milijun stanovnika, ali dostupni su i svi oblici akutne i dugoročne mehaničke potpore srcu odnosno krvotoku.

Posebne aktivnost u svibnju

Tijekom Mjeseca zatajivanja srca, Hrvatsko kardiološko društvo i zaklada Hrvatska kuća srca provodit će niz aktivnosti, uključujući i izdavanje brošure ‘Zatajivanje srca – simptomi, rizici, dijagnoza, liječenje’, koja će biti dostupna u digitalnom i tiskanom izdanju.

– Nadamo se da će aktivnosti u sklopu Hrvatskoga mjeseca zatajivanja srca unaprijediti osviještenost o ovoj bolesti u naših sugrađana, pružiti relevantne znanstvene informacije kolegama liječnicima i medicinskim sestrama i pomoći da se što prije premoste trenutni nedostatci u dijagnostici i liječenju zatajivanja srca u Republici Hrvatskoj, kazao je Davor Miličić.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap