Isplata povrata poreza počela danas, evo do kada najkasnije možete očekivati novac

Jasmina Grgurić Zanze
2. svibnja 2024.
Novosti
A- A+

Isplata povrata poreza za 2023. godinu počela je danas. Među osobama koje će dobiti povrat poreza su i brojni umirovljenici koji su porezni obveznici, bilo da su zaposleni, rade honorarno, imaju uzdržavanog člana i slično. Iz Porezne uprave poručuju da se većina povrata očekuje do kraja svibnja. Porezna rješenja počela su građanima stizati još u travnju preko sustava e-Građani, a u svibnju će stići i na kućne adrese.

U pravom planu su ruke koje potpisuju ugovor

Potpisivanje ugovora | Foto: Pixabay

Isplata povrata poreza na dohodak počinje danas. Porezna uprava još je ranije objavila da će povrat dobiti 830.112 građana, u ukupnom iznosu od 332.811.592,99 eura, piše Index.hr. Visina povrata ovisi o visini uplaćenog poreza i prireza, dobi te olakšicama na koje građani ostvaruju pravo. Među osobama koje će dobiti povrat poreza su i brojni umirovljenici koji su porezni obveznici, bilo da su zaposleni, rade honorarno, imaju uzdržavanog člana i slično.

Nikola Grmoja | Snimak zaslona HRT
Most predlaže ukidanje poreza na mirovine: Inflacija je odavno pojela i plaće i mirovine'

Porezna uprava 22. travnja počela je sa slanjem poreznih rješenja u korisničke pretince e-Građani, a u svibnju kreće dostava rješenja na adrese prebivališta i boravišta. Na stranicama Porezne objavljen je i kalkulator informativnog karaktera u koji je moguće unijeti podatke o bruto primicima, uplaćenim doprinosima, godišnjem osobnom odbitku, uplaćenom porezu i prirezu te dobiti okvirni iznos povrata poreza.

– Rezultat ovog izračuna isključivo je informativnog karaktera te je moguće da se konačnim godišnjim obračunom poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak od strane Porezne uprave utvrdi različit iznos utemeljen na Zakonu o porezu na dohodak te na odlukama lokalnih tijela samouprave o visini stopa prireza, upozorili su iz Porezne.

Očekuje se da će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. godinu u posebnom postupku biti izvršena do kraja svibnja 2024. godine, poručili su.

Kako se od ove godine oporezuju mirovine, možete pročitati u ovom tekstu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap