Hrvatska po inflaciji i dalje pri vrhu eurozone, evo što je najviše poskupjelo u travnju

Jasmina Grgurić Zanze
30. travnja 2024.
Novosti
A- A+

Cijene u travnju, prema prvoj procjeni Državnog zavoda za statistiku, više su 3,7 posto nego u istom mjesecu lani. U odnosu na ožujak, cijene su veće za 0,7 posto. Na godišnjoj, ali i na mjesečnoj razini najviše su poskupjele cijene usluga, hrane, pića i duhana. Hrvatska je druga zemlja po stopi inflacije od 4,7 posto u eurozoni.

Foto: Alberta Požgaj | mirovina.hr

Inflacija je usporila, ali i dalje je prisutna. Cijene u travnju u prosjeku su više za 3,7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok su na mjesečnoj razini, u odnosu na ožujak, prema prvoj procjeni, u prosjeku više za 0,7 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

Tako su na godišnjoj razini cijene usluga rasle 6,3 %, hrane, pića i duhana 4,5 %, industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije 2 %, a energije 1,1 %.

kupovina seniori umirovljenici namirnice šoping
Hrvatska ima najveću stopu inflacije u eurozoni, najviše poskupjele usluge, a čeka nas i novi rast

– Porast stope promjene na mjesečnoj razini procijenjen je za industrijske neprehrambene proizvode bez energije za 1,2 %, usluge, za 0,7 %, te hrane, pića i duhana za 0,7 %. Istodobno je, prema prvoj procjeni, pad stope procijenjen za energiju za 0,4 %, priopćio je DZS.

Konačni podaci indeksa potrošačkih cijena u travnju 2024. bit će objavljeni 17. svibnja 2024.

Indeks potrošačkih cijena u ožujku je bio 4,1 posto pa je prijevremena procjena za travanj donekle pomalo ohrabrujuća. Ipak, treba, biti na oprezu jer na ljeto možemo očekivati ponovni skok cijena, o čemu smo pisali ovdje.

Kada gledamo u kontekstu eurozone, Hrvatska je i dalje na samom vrhu po visini inflacije. Posljednjih mjeseci bila je prva na popisu, a u travnju od naših 4,7 posto jedino je lošija Belgija sa stopom od 4,9 posto.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap