U susjedstvu održan prosvjed zbog malih mirovina: “Dovedeni smo na granicu biološkog opstanka”

Josip Mihaljević
17. lipnja 2022.
Novosti
A- A+

Kao što su najavili prošloga mjeseca, umirovljenici u Crnoj Gori održali su prosvjed zbog malih mirovina. Iako je prvotni plan bio da prosvjed bude nešto masovniji s idejom da blokiraju sve magistrale u državi, najviše ljudi skupilo se u Podgorici i Bijelom Polju.

crna gora prosvjed

Foto: Prosvjed umirovljenika u Crnoj Gori | rtcg.me

Umirovljenici Crne Gore izašli su na ulice u ponedjeljak 13. lipnja i održali prosvjed zbog niskih mirovina i lošeg životnog standarda, donosi rtcg.me. Prosvjed i vrlo ambiciozne planove da blokiraju sve magistrale u državi najavili su još prošloga mjeseca, ali čini se da je izostala masovnost. Najviše ih se skupilo u Podgorici i u Bijelom Polju. Pošlo im je za rukom da na sat vremena blokiraju dio magistrale koja vodi prema glavnom gradu.

Momo Joksimović, član organizacijskog odbora protesta penzionera i invalida Podgorice ranije je za medije poručio kako crnogorski umirovljenici žive u gladi, bijedi i siromaštvu.

umirovljenici cesta
U susjedstvu se sprema prosvjed umirovljenika, plan je blokirati sve magistrale!

“Najveća smrtnost na svijetu je u Crnoj Gori, svaki četvrti suicid počini jedan penzioner. Penzioneri su zaradili svoje penzije. Svoje stare dane trebali bi živjeti časno, pošteno i otmjeno. A žive sramotno, u gladi, bijedi, najlošijoj zdravstvenoj zaštiti, a liječenje je skupo”, poručio je Joksimović tada za medije.

U Crnoj Gori živi malo više od 100 tisuća umirovljenika. Nezadovoljstvo se rodilo na sjeveru države, gdje živi oko 29 tisuća umirovljenika s niskim mirovinama.

Vladajućima su predstavili zahtjeve – da se minimalna mirovina koja sada iznosi oko 200 eura poveća na 270 eura, tražili su i proporcionalno povećanje mirovina svim umirovljenicima s mirovinama do 450 eura i reviziju svih rješenja tamošnjeg zavoda za mirovinsko osiguranje koji su pravo na mirovinu stekli nakon stečaja.

Bivša vlast im je obećala povećanje mirovina od 10 posto, ali nakon smjene nova vlast im je ponudila samo 8,15 posto.

“Ovo usklađivanje inflacija je već pojela, a šta je s povećanjem? Umirovljenici su dovedeni na granicu biološkog opstanka. Zato ni u Skupštinu ni u Vladu umirovljenici nemaju povjerenje”, kazao je Joksimović.

U susjedstvu održan prosvjed zbog malih mirovina: “Dovedeni smo na granicu biološkog opstanka”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap