Umirovljenici iz susjedne zemlje nisu zadovoljni stopom usklađivanja pa najavili prosvjede

Ana Kanazir
1. svibnja 2024.
Mirovine
A- A+

Umirovljenici iz Federacije BiH nisu zadovoljni ukupnim porastom mirovina od 6,55 posto. Naime, mirovine su se usklađivale prvo akontativno za pet posto, a onda je Upravni odbor donio odluku da travanjske mirovine budu više za 1,55 posto. Ovo nije oduševilo Savez udruga umirovljenika u FBiH koji su najavili i izlazak na ulice.

Crno-bijela fotografija na kojoj je prikazana ruka koja vraća eure u novčanik

Euri | Foto: mirovina.hr

Usklađivanje mirovina u Federaciji BiH odvijalo se u dvije etapa. Prvo je bilo ono akontativno u siječnju, a potom sada i 1,55 posto. Ipak, ovime umirovljenici nisu zadovoljni pa su najavili prosvjede.

Ruke koje drže novac
U BiH umirovljenici traže jednokratni dodatak i drugačije usklađivanje mirovina, a odluka je na premijeru

U Federaciji BiH se mirovine usklađuju prema rastu BDP-a i indeksu potrošačkih cijena. Ukupno im je mirovina tako rasla 6,55 posto i to u dva navrata. U siječnju su dobili akontativno usklađivanje za pet posto, dok je travanjsko usklađivanje iznosilo 1,55 posto. Ovako će oni s najnižim mirovinama u svibnju dobiti jedva 600 konvertibilnih maraka, što je oko 306 eura, o čemu smo pisali i u ovom tekstu.

Ovime nisu zadovoljni u Savezu udruga umirovljenika u FBiH iz kojeg predlažu drugačiju formulu usklađivanja i jednokratni dodatak. Oni od Vlade očekuju izmjene Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju kako bi onda do rujna mirovine bile izvanredno povećane. Dodali su kako je iduća sjednica 16. svibnja i kako će Upravni odbor zatražiti suglasnost da organizira prosvjede, ako se ne nađe rješenje s Vladom, piše jabuka.tv.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap