Umirovljenici s inozemnom mirovinom, evo kako i do kada se možete prijaviti za isplatu dodatka

Jasmina Grgurić Zanze
2. svibnja 2024.
Mirovine
A- A+

Umirovljenici koji uz hrvatsku mirovinu primaju i inozemnu, ili samo inozemnu te su radili u inozemstvu, ali ne ostvaruju mirovinu izvana, trebaju se prijaviti za dodatak. Prijave su do kraja svibnja, podsjeća HZMO, a isplata je u lipnju. Ukupna mirovinska primanja ne smiju prelaziti 880 eura, a novčano primanje iznosi od 50 do 160 eura. Treba dostaviti dokaz o visini inozemne mirovine osobno, poštom ili online uz popunjenu tiskanicu.

Ruke koje drže novac

Ilustracija | Foto: Unsplash

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje podsjeća umirovljenike da dostave dokaz o visini inozemne mirovine do 31. svibnja 2024. zbog isplate jednokratnog novčanog primanja. Riječ je o korisnicima s takozvanim inozemnim elementom. Među njima su korisnici hrvatske mirovine kojima se isplaćuje i mirovina iz inozemstva, korisnici samo inozemne mirovine te korisnici hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu. Prijave su počele 11. travnja, o čemu smo pisali ovdje. Ovaj dodatak korisnici samo hrvatske mirovine dobili su uoči Uskrsa, krajem ožujka.

Kod inozemne mirovine gleda se neto iznos

Uvjet za isplatu dodatka na mirovinu je da ukupno mjesečno mirovinsko primanje (jedna plus druga mirovina) ne prelazi 880 eura. Jednokratno novčano primanje (JNP) radi ublažavanja posljedica rasta troškova života iznosi od 50 do 160 eura, ovisno o iznosu mirovinskih primanja.

Iznosi dodatka iz ožujka 2024. prema visini mirovine

Iznosi dodatka prema visini mirovine

Dokaz koji treba dostaviti HZMO-u može biti potvrda banke iz koje se vidi neto iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za veljaču 2024. ili izvadak iz bankovnog računa.

– Jedan od navedenih dokaza treba dostaviti HZMO-u do 31. svibnja. Osim putem online obrasca, dokaz o visini inozemne mirovine može se dostaviti područnoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta, poštom ili osobno, s popunjenom tiskanicom za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Tiskanica je dostupna na internetskim stranicama HZMO-a na ovoj poveznici, kažu iz HZMO-a.

HZMO: Isplata će biti najkasnije u lipnju

Umirovljenici dobili manji dodatak od očekivanog: Doznali smo o čemu se radi

Korisnici mirovine koji su ostvarili staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na inozemnu mirovinu, na tiskanici za dostavu podataka o visini inozemne mirovine ili online obrascu trebaju označiti polje ‘izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu’. Korisnici samo inozemne mirovine, uz dokaz trebaju dostaviti i broj transakcijskog računa otvorenog u banci u Hrvatskoj.

– Napominjemo da je za korisnike samo inozemne mirovine, osim iznosa mirovine  do 880 eura, dodatni uvjet za isplatu JNP-a i prebivalište u Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od najmanje tri mjeseca neposredno prije donošenja Odluke Vlade RH, kao i da inozemnu mirovinu primaju na  račun otvoren u Hrvatskoj. Primanje će biti isplaćeno najkasnije u lipnju 2024. godine, a o točnom datumu korisnici će biti pravovremeno obaviješteni, zaključuju iz HZMO-a.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap