Poruka sa zebre: Sve smo bliže (k)raju, sve manje želimo jesti, škripe naše stare kosti…

Jasmina Grgurić
10. listopada 2018.
Foto dana
A- A+

Poruka ispisana na jednom pješačkom prijelazu u Hrvatskoj svojevrsni je glas umirovljenika te doista potiče na razmišljanje o stanju naše države. Od jedne bijele pruge do druge piše:“Sve smo bliže (k)raju. Sve manje želimo jesti. Bolesti nas napadaju. Škripe naše stare kosti.”

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli @valentino013

Ulična umjetnost autorima često služi kako bi određenu poruku prenijeli što većem broju građana. Grafiti s porukama od osobnog ili društvenog značenja često se ispisuju po fasadama, smještenima uz frekventne prometne pravce kako ne bi umaknuli očima prolaznika.

Ponekad, osim fasada “umjetnici s porukom” odabiru i druge medije poput pješačkog prijelaza. Tako je jedna zebra u Hrvatskoj maštovito iskorištena kako bi ukazala na težak položaj umirovljenika. Na četiri bijele pruge ispisane su četiri poruke:

“Sve smo bliže (k)raju.

Sve manje želimo jesti.

Bolesti nas napadaju.

Škripe naše stare kosti.”

Poruka je poprilično tužna, no govori o realnosti života u starijoj dobi, kada njegovu kvalitetu ne narušava samo lošije zdravstveno stanje, nego i neimaština uslijed nedostatnih umirovljeničkih primanja.

Ispisana na zebru, poruka zasigurno neće promaknuti nikome tko preko nje prijeđe te će prolaznike potaknuti da zastanu i razmisle. Kamo sreće da ovim pješačkim prijelazom prođe i koji saborski zastupnik. I to više puta.

Fotografija zebre podijeljena je na društvenim mrežama.