Razmnožite svoje najdraže biljke – dobivanje novih biljaka bez sjemena

Barbara Jurišić
14. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

Brojne biljke sijemo i sadimo. Za neke već znamo da se mogu razmnožiti bez sjemena, ali postoji još pregršt biljaka za koje uopće ne trebate uložiti trud da bi ste ih razmnožili. Nekima je dovoljno otkinuti list, dok druge možete uzgojiti iz zaperaka.

Rasađene biljke
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Razmnožavanje bez sjemena

Povremeno se nađemo u situaciji da bi možda nekom poklonili biljku ili ste možda otvorili neki obrt te prodajete rasadu. Bilo kako bilo, biljaka nikada dosta. Ovako ćete moći rasaditi biljke, bilo iz užitka prema biljkama ili zbog potrebe.

Takav način razmnožavanja se naziva još i vegetativno razmnožavanje. To obično znači da otkinete dio biljke od prve, matične biljke ili odvojite novu biljku od stare. Obično, kada pričamo o toj vrsti razmnožavanja, pomislimo na manje sukulente, ali postoje i druge biljke koje možda zaboravimo ili za koje možda niste znali.

Razmnožavanje iz listića

Biljke s mesnatim listovima često imaju sposobnost da se iz lisne osnove razvije korijen. Lisna osnova je mjesto gdje je list spojen sa stabljikom. Dovoljno je prelomiti list i ostaviti ga neko vrijeme na stabljici ili ga jednostavno nasloniti na vlažnu zemlju ili na mokri ubrus te će se razviti korjenčići. Uskoro će se razviti nova mlada biljka te će taj list ili se osušiti ili istrunuti. Njega nemojte uklanjati jer on daje hranu mladoj biljci.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

Mlada biljka razvijena iz lista
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Možda će biti potrebno nekoliko pokušaja jer treba pogoditi pravu količinu vlage. Zemlja mora biti vlažna na dodir te ne smije biti jako mokra ili potpuno suha. Ako vidite da listić trune, nemojte ga ukloniti dok se u potpunosti ne osuši. Nekad, i iz takvog lista, može nastati nova biljka. Ova metoda se može koristiti na japanskim drvcima i biljkama s mesnatim listovima.

Japansko drvce
Lijevo: prelomljeni list na stabljici pustio korijen
Desno gore: list
Desno dolje: list naslonjen na zemlju
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Druge biljke kao što su aloe vera i sanseverija se mogu razmnožiti tak što ćete odrezati cijeli list ili jedan list razrezati na nekoliko dijelova. Važno je zapamtiti da koji je doljnji dio komadića lista. Možete ga zabosti u vlažnu zemlju ili ga držati u vodi dok ne nastane mala svjetlo zelena biljka kod sanseverije ili dok ne nastane korijen kod aloe vere. Ne preporučujem razmnožavanje aloe vere iz listova jer nije uvijek uspješno i treba dugo da se formiraju korijen, a poslije i normalna biljka.

Razmnožavanje pelcerima i zapercima – list i stabljika

[BAKINA KUHINJA] Lađice od tikvica punjene mljevenim mesom i rajčicom

Kod puzajućih biljaka, stabljika obično pusti korijen gdje god je doticala zemlju. Neki čak puste korijen i u zraku te, iz tog zračnog korijena, može razviti normalan korijen. Japansko drvce i slične biljke mogu razviti takav korijen i na stabljici. Možete izvesti to da i voćke stvore takav korijen na stabljici tako što ćete za granu zavezati posudu ili limenku koja sadrži zemlju. Taj dio biljke omotajte plastičnom folijom. Kroz nekoliko tjedana će se u toj posudici stvoriti korijen. To se obično radi s agrumima.

O kojoj god se takvoj biljci radilo, stabljiku odsijecite ispod korijena i stavite kraj s korijenom u zemlju. Ako se radi o japanskom drvcu ili pokrivačicama tla, pazite da korijen ne zakopate preduboko. Ako sadite neku voćku, neka korijen bude na, otprilike, 5 cm dubine.

Ako razmnožavate zeljastu biljku koja prethodno na stabljici nije razvila korijen, otkinite komadić željene biljke. Vaš komadić biljke neka ne bude prevelik. Važno je da stabljika koju ste okinuli posjeduje list. Zaperci ne smiju biti polomljeni i moraju biti otkinuti što bliže glavnoj stabljici biljke. Otkinuti ili odrezani pelcer ili zaperak naslonite na zemlju ili plitko zakopajte. Održavajte zemlju vlažnom.

Slika 1: zaperak, Slika 2: ožiljak nastao uklanjanjem većeg zaperka
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Ako biljka nema prethodno razvijen korijen, napravite reznicu i stavite ju u vodu kako bi pustila korijen. Ovaj proces dugo traje i nije uvijek uspješan. Osobno sam to pokušala s ribizlama, kupinama, ružmarinom i lavandom. Postigla sam uspjeh, ali je trebalo jako dugo. Kad biljka razvije korijen, posadite ju.

Razmnožavanje korijenom i vriježama

Ovo je jedan od najjednostavnijih načina razmnožavanja biljaka. Na isti način se razmnožava i nepoželjni korov. Jednostavno sačekajte da vidite mlade biljke pored one najstarije, iskopajte ih i presadite ih. Ako se radi o biljkama koje su u posudama, izvadite sve iz posude i pažljivo razdvojite mlade od starije te mlade biljke rasadite u nove posude.

Presađene mladice, mladica aloe vere i mladice smokve
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Komarci - kako smanjiti njihovu populaciju, kako ih odbiti te što napraviti s ubodima

Tako se obično brzo i efikasno razmnožava aloe vera. Bilo koja biljka koja daje mladice se može tako razmnožiti tako, ako mladicu iskopate s bare malo korijena. U procesu pazite da ne oštetite staru biljku. Tako se razmnožavaju i sukulenti slični čuvarkućama.

Jagode imaju vriježe. Vriježa izgleda kao špaga te se na kraju nje stvore listovi. Kad se razvijeni listovi naslone na zemlju, stvara se korijen. Kada se nova biljka ukorijeni, vriježa se može presjeći te se mlada biljka može presaditi.

Razmnožavanje čvorovima

Čvor je mjesto na biljci koje na sebi ima listove. Na tim čvorovima se stvore mali korijeni. Biljke poput bršljana se obično tako razmnožavaju i preživljavaju, ali i biljke koje služe za izradu zelenoga zida. Jedna biljka koja ne puže i koja se ne zakorjenjuje tako, ali se razmnožava čvorovima, je monstera. Biljke koje imaju dugačke stapke, njih možete razmnožiti iz skoro svakog čvora. Važno je da čvor, koji ste odrezali, sadrži i korijen i list. Biljke koje se razmnožavaju čvorovima se obično brzo zakorijene.

Korijenje na čvorovima
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Treba biti oprezan pri rezanju monstere jer, ako ju odrežete na krivom mjestu, riskirate cijelu biljku. Isto tako je važno razmnožiti ju jer staroj biljci mlade mogu crpiti snagu te joj tako znatno usporiti rast. Ono što izgleda kao tamnije stapke su zapravo zračno korijenje iz kojeg se poslije razvije pravi korijen.

Mjesto rezanja monstere
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Provjerite i ostale savjete u vrtu ili na balkonu:

Razmnožite svoje najdraže biljke – dobivanje novih biljaka bez sjemena
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap