Komarci – kako smanjiti njihovu populaciju, kako ih odbiti te što napraviti s ubodima

Barbara Jurišić
10. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

Svako ljeto borimo se protiv komaraca. Mi sami nalazimo načine kako bi se od njih obranili, gradovi ih oprašuju, bježimo u kuće i stavljamo komarnike. Unatoč svemu tome, svejedno „nastradamo“ i završimo izbodeni. Što učiniti kako bi smanjili njihovu populaciju?

Od komaraca bi se trebalo zaštititi Foto: Pixabay

Komarci se skrivaju posvuda te izuzetno često migrirati i do 30-ak km, ali to nije ono zabrinjavajuće. Komarci nam smetaju jer se brzo razmnožavaju, ženke komaraca nas bodu i sišu krv kako bi prikupile snagu i “materijal” potreban za polaganje jajašaca te nas oni mogu zaraziti malarijom i još mnoštvom bolesti.

24,99 kn
3,32 €
Provjerite ponudu
24,99 kn
3,32 €
prije:
37,99 kn
5,04 €
Provjerite i uštedite

Zewa toaletni papir

Aqua tube, razne vrste, 10 rola
25,99 kn
3,45 €
prije:
39,99 kn
5,31 €
Provjerite i uštedite
29,99 kn
3,98 €
prije:
42,99 kn
5,71 €
Provjerite i uštedite

Podravka grah

Crveni, smeđi ili bijeli
6,49 kn
0,86 €
prije:
9,99 kn
1,33 €
Provjerite i uštedite

Način smanjivanja broja komaraca

Važno je razumjeti da komarce ne možete potpuno istrijebiti, ali je moguće spriječiti njihovo razmnožavanje u vašoj blizini. Jedna ženka može poleći između 150 i 400 jajašca koji mogu postati odrasle jedinke u roku 7 dana.

Voda u kanti
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

U svojem dvorištu ili na svojim balkonima, uklonite sve vode stajaćice. U posudama i kantama komarice mogu ostaviti svoja jajašca. Ako možete, sanirajte prostore gdje se zadržava oborinska voda i redovito čistite cijevi za odvodnju kišnica na vašem krovu. Važno je to učiniti što prije jer jajašca nekih vrsta podnose niže temperature i mogu preživjeti duže vremenske periode u suhim uvjetima.

Pokosite visoku travu. Tako ćete ukloniti područje potencijalno visoke vlage pogodne za razmnožavanje i njihovo skrovište. Ako ne želite to učiniti, održavajte travu na umjerenoj visini i izbjegavajte hodati kroz nju u kratkim hlačama. U visokoj travi se možda kriju i drugi kukci koji nisu bezopasni.

Odbijanje komaraca

Prirodni preparati koji bi vam mogli pomoći u tjeranju štetnika koje možete napraviti sami

Komarce privlače tamnije boje, ugljikov dioksid, mliječna kiselina, ljudi koji konzumiraju pivo i trudnice. Razlog tome je to što komarci biraju svoju metu na osnovi boja, topline tijela i kemoreceptorima. Kemoreceptorima prepoznaju kemikaliju koja ih privlači. S obzirom na to da ne možemo prestati izdisati ugljikov dioksid, možemo pokušati sakriti njegov miris drugim mirisima koji su manje privlačni komarcima.

Kako bi ih odbili, na prozore i ulazna vrata možete posaditi bosiljak u lončanicama. To će smanjiti količinu komaraca koji ulaze u vaš dom. Druge biljke koje možete posaditi su lavanda, matičnjak, neven, citronela i timijan. Također, mačja trava odbija insekte, ali jako privlači mačke te, ako ne želite da vam one dolaze, nemojte ju posaditi.

Menta
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Uvijek postoje mehanički repelenti kao što su komarnici te sintetički repelenti. Sintetičkih repelenata ima jako puno no potrebno je biti oprezan s njihovom upotrebom jer mogu biti opasni i za naše zdravlje. Upotrebljavajte ih točno onako kako vam nalažu uputstva.

Ublažavanje uboda komarca

Hranidbeni lanac kukaca – jesu li zbilja svi štetnici potpuno štetni?

Ovisno o osobi, ubodi komarca mogu biti veliki, mali ili čak mogu nastati plikovi. U svakom slučaju, oni stvaraju nelagodu i svrbež. Nemojte jako češati ili grepsti mjesto uboda jer to može rezultirati nastajanjem ogrebotina i rana koje se poslije mogu inficirati.

Ako se nalazite u prirodi, možete na ubod namazati malo blata. Blato držite na ubodu dok se ne osuši i isperite ga vodom. Ono će malo isušiti ubod te će, zbog prisustva vode, dati blagi osjećaj olakšanja. Eterično ulje lavande će, također, ublažiti svrbež. Aloe vera ima antibiotska, antivirusna i hidratantna svojstva te može pomoći. Odrežite jedan list aloe vere te namažite ubod s presječenim dijelom biljke. Zbog hidratacije, koža će biti elastičnija te će se osjećaj svrbeža smanjiti.

Aloe vera
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Ako imate više ugriza, topli tuš će pomoći. Možete si napraviti toplu kupku s eteričnim uljem lavande. Toplina vode može pomoći razgradnji proteina koje komarac unese u kožu ubodom te će oteklina brže nestati dok će eterično ulje ublažiti osjećaj svrbeža. Ako ne preferirate toplu vodu, hladna voda će smanjiti prokrvljenost kože te privremeno smanjiti oteklinu i pružiti osjećaj olakšanja.

Komarci – kako smanjiti njihovu populaciju, kako ih odbiti te što napraviti s ubodima
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap