Zašto su krastavci gorki? Kako to izbjeći te što napraviti s gorkim krastavcima

Barbara Jurišić
16. srpnja 2022.
Novosti
A- A+

Sigurno se dogodilo da ste uzgojili krastavce, možda čak i birali slađe sorte, ali uvijek se nekako podvuče nekolicina gorkih krastavaca. U ovom članku ćete moći pročitati zašto se to događa te kako to spriječiti. Ako se i dogodi da uzgojite ili kupite gorke krastavce, postoji i nekoliko načina kako ćete spasiti svoju salatu.

Krastavci
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Krastavci su jedno od omiljenog povrća na ovim prostorima i šire zbog svojeg osvježavajućeg okusa te zbog toga što se od njih mogu napraviti razna jela i napitci. Osvježavajući su zbog velikog udjela vode. No, zašto su gorki?

Glavni “krivac” za gorčinu u krastavcima je kukurbitacin. Određeni tipovi kukurbitacina mogu biti izuzetno korisni te se isti nalaze u krastavcima. Pokazalo se kako može usporiti ili prevenirati stvaranje kancerogenih stanica. S druge strane, ljudima koji imaju već neke zdravstvene probleme kao što su, na primjer, čir na želucu i iritabilna crijeva, on može uzrokovati nelagodu i povećano stvaranje plinova. Kukurbitacin je spoj koji se obično nalazi u listovima i stapkama biljke kako bi biljku zaštitio od životinja. U plod dospijeva ako je biljka bila pod nekim stresom.

[BAKINA KUHINJA] Savršen recept za kiseljenje cikle

Razlozi zašto su biljke pod stresom:

  • U samom početku niste poštivali razmak koji mora biti između svake biljke. Krastavci su veliki potrošači hranjivih tvari te ne vole biti konkurencija jedni drugima
  • Krastavci ne vole biti u blizini drugih biljaka koje troše puno hranjivih tvari. Izbjegavajte ih saditi s tikvicama, bundevama, vrtnim stablima, malinama, jagodama i slično.
  • Premalo ili previše ste zalijevali biljke ili ste ih zalijevali s jako hladnom vodom i u krivo vrijeme
  • Uzgajate krastavce u neadekvatnoj i siromašnoj zemlji.
  • Uzgajate biljku u kompostu ili stajskom gnojivu.

Kako spriječiti gorčinu krastavaca?

Sada kada razumijemo razloge zbog kojih krastavci postaju gorki, lako je pronaći načine kako to spriječiti. Neke od njih pročitajte u nastavku.

Poštivali ste razmak i vrijeme sadnje, ali želite nešto posaditi u njegovoj blizini. Posadite salate, mahunarke ili začinsko bilje. Ove biljke nisu kompetitivne u smislu hrane i vode te im ne treba puno prostora. Mahune su same prirodno gorivo jer njihovo korijenje na sebi ima dušične bakterije koje obogaćuju zemlju. Krastavcima treba puno dušika te su zato jako dobri susjedi.

Zalijevajte biljke isključivo vodom koja je stajala dovoljno dugo u nekom spremniku. Voda ne smije biti jako vruća niti ledeno hladna. Izbjegavajte zalijevati biljke za vrijeme direktnog sunca te zalijevajte ujutro ili navečer. Zemlja ne smije biti konstantno blatna, ali ne smije se niti skameniti.

Siromašnu zemlju obogatite kompostom ili mlačom te možete napraviti zelenu gnojidbu. Posadite na isto mjesto grašak te, prije sadnje krastavaca, maknite samo gornji dio biljke. Obradite zemlju kao i inače te posadite krastavce. Nemojte ostavljati gnojivo ili malč u velikim količinama uzemlji jer previše hranjiva također može uticati na gorčinu te ono može „spržiti“ biljku zbog mogućeg razvijanja visokih temperatura uslijed truljenja.

Kako odgorčiti gorki krastavac

Sve ste napravili kako treba, ali se svejedno nekako potkrao veliki sočni krastavac koji je gorak. Nemojte ga odmah baciti. Postoje načini koji mogu djelomično ili u potpunosti ukloniti gorčinu. Ako je krastavac izuzetno gorak cijelom dužinom i ima blago kiselkast okus, njega je možda bolje ipak ukloniti jer je možda prerastao ili čak počeo truliti. Kornišoni nisu problematični jer se njih, uglavnom, kiseli te ta kiselost u potpunosti ukloni gorčinu.

Kornišoni
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

  • Odrežite kraj krastavca kod peteljke i ribajte kružnim pokretima krastavac s tim komadićem. Ubrzo će nastati bijela pjena, nastavite to raditi oko minutu. Dobro isperite krastavac pod vodom te ga ogulite od odrezanog kraja prema drugom kaju krastavca.

Bijela pjena koja se stvara u ovom procesu
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

  • Narežite krastavac i probajte koji komadić kako bi ste vidjeli postoji li i dalje gorčina.
    Ako je krastavac i dalje gorak, možete ga posoliti i ostaviti oko pola sata tako posoljenog. Dobro ga isperite u vodi.

Narezani krastavci
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

  • Možete ga ostaviti u mlakoj posoljenoj vodi par sati mijenjajući vodu nekoliko puta. Postoji i varijanta gdje se krastavci zaliju vrućom posoljenom vodom, no ljudi obično ne koriste tu varijantu zbog narušene teksture krastavca.
Popularno
Copy link
Powered by Social Snap