Sanjate o vrtu? Korona i život u stanu više nisu izlika – voće, povrće i začine možete uzgojiti na vlastitom balkonu!

Dora Šušković Stipanović
26. travnja 2020.
Zdravlje
A- A+

Gusto naseljeno gradsko središte nije mjesto na kojem se očekuje imati tišinu, mir i hranu iz vlastitog uzgoja. Imati vrt na balkonu, zvuči idilično, ali kako je to uopće moguće? Pokazat ćemo vam kako spajanje velikih ambicija i malenih prostora daje vrlo dojmljive rezultate. Stvorite oazu za bijeg iz urbane džungle, mjesto na kojem ćete ubrati lišće mente za čaj, svježe rajčice za salatu i borovnice za kolač. Sjediti u dobro osmišljenom balkonskom vrtu znači biti u drugom svijetu – komadiću raja u vašem stanu.

Photo: Dan Gold (Unsplash)

Ne treba vam veliko dvorište za uzgoj vlastite hrane. Na balkonu možete stvoriti prekrasan jestivi vrt. Svi znamo da okus domaće hrane nadmašuje onu kupljenu u supermarketima. Uz to, uzgojem vlastitog bilja možete uštedjeti novac i poboljšati gotovo sve što skuhate. Nećete moći uzgajati dovoljno hrane kako biste zadovoljili potrebe cijele obitelji, ali mirisni začini, zdjela salate ili jagoda dati će vam svjež okus ljeta. Evo nekoliko savjeta i ideja kako da maksimalno iskoristite prostor koji imate da biste mogli uživati ​​u voću, povrću i začinima s vlastitog balkona.

Mini balkon

I na mikroskopskom balkonu možete napraviti vrt. Na malenom balkonu najbolje je početi saditi po malo. Uvijek možete kupiti više biljaka, ali ako započnete polako, možete dobiti bolji dojam o tome što funkcionira u vašem prostoru, a što ne.

Pri organizaciji vrta na malim balkonima pomaže trodimenzionalno razmišljanje o prostoru. Iskoristite zidni prostor kako biste objesili polu-košare ili postavili police. Također, postoje teglice koje se lako i sigurno postavljaju na ogradu balkona. Da, kasnije možete razmišljati i o vertikalnom vrtlarstvu, ali početnik bi prvo trebao posaditi samo nekoliko teglica. Potrebno je steći vještinu vrtlarenja, znanje o načinu uzgoja odabranih vrsta i osjećaj za svoj novi hobi.

Što posaditi?

Balkoni neće biti mjesto za uzgoj kukuruza, pšenice ili soje. Možda nisu savršeni za ogroman usjev krumpira. No, postoje neke biljke koje će uspjeti u kompaktnom balkonskom okruženju i zauzvrat pružiti zdravu, organsku hranu. Za početak posadite povrće koje štedi prostor poput paprike, patlidžana i rajčice te začinsko bilje.

Začinsko bilje

Ovo je odličan izbor za vrtlare početnike. Začinsko bilje jednostavno je za uzgoj, a sjajno miriše te okusom obogaćuje svako jelo. Osim toga, u supermarketu imaju tendenciju prekomjernog pakiranja, ali i visoke cijene, najčešće samo osušenih začina. Bosiljak, origano, korijander, peršin, menta, svi su popularni. Ružmarin i timijan su snažne sorte koje će podnijeti vruću klimu. Posadite sjeme ili započnite s malim biljkama.

Borovnice

Borovnice vole kiselo tlo, više od većine biljaka, što im ponekad može predstavljati izazov za rast u normalnom vrtnom okruženju. Međutim, kad je u tegli, lakše je kontrolirati pH razinu tla i zauzvrat stvoriti optimalno okruženje za borovnice. Uz to, postoji mnogo sorti grmlja borovnice od kojih su neke pogodne za male prostore poput balkona.

Jagode

Jagode dobro uspijevaju u teglicama, ali i u visećim košarama. Ova kvaliteta ih čini odličnim kandidatima za vertikalno vrtlarenje. Postoji nekoliko sorti jagoda. Neke plodove daju samo nekoliko mjeseci, a u nekima možete uživati tijekom cijele godine. Ima onih koje uspijevaju na vrućini, ali i drugih kojima više odgovara hladnija klima. Odaberite vrstu koja najbolje odgovara mikroklimi na vašem balkonu.

Cherry rajčice

Još jedan popularan izbor za uzgoj na balkonu. Malene cherry rajčice bolji su izbor od većih jer imaju dobar urod, a i prikladnije su veličinom. Ne treba imati mnogo biljaka rajčice kako bi imali puno plodova. Domaće rajčice, u svakom su slučaju daleko superiornije od stakleničkih biljaka iz supermarketa.

Krastavci

Male sorte poput libanonskih i patuljastih krastavaca lako rastu na sunčanom balkonu. Okvir za penjanje postavljen iznad tegle omogućit će im okomit rast. Ako o njima dobro brinete, ukusni rezultat je zagarantiran.

Kako posaditi?

Umirovljenici u izolaciji: Kuhaju, kopaju vrt, čuvaju ovce, izrađuju unikate...

Trebate samo par stvari kako biste uspješno vrtlarili na svom balkonu – nekoliko teglica, biljaka i zemlju. Prilikom odabira teglica, dobra je ideja imati na umu mogućnost preseljenja biljaka u zatvoreni prostor tijekom hladnog vremena kako biste produžili sezonu svježeg bilja. Za kreativan zaokret stavite ih u ugrađene spremnike poput drvenih sanduka, košare ili stare kante za zalijevanje – samo dodajte rupe za drenažu.

Pri kupnji u vrtnom centru, odaberite biljke koje već koristite u kuhanju kao i nekoliko novih sorti koje izgledaju zanimljivo. Pročitajte oznake na svakoj od odabranih biljaka kako biste bili sigurni da će odgovarati uvjetima na vašem balkonu.

Biljke se mogu uzgajati iz sjemena što znači da biste u trgovini kupili pakiranje sjemena. Uzgoj iz sjemena može biti zabavan. Ipak, najlakši način uzgoja bilja je kupnja već proklijalih, malih biljaka u tegli. Ako se odlučite za ovu opciju, dobit ćete dobar uvid u raspoznavanje različitih vrsta, ali i dulji period uživanja u plodovima. 

Recept za uspjeh

Mikroklima na balkonima znatno se razlikuje od klime na tlu. Uvjeti na balkonima mogu biti ekstremni, s ogromnim fluktuacijama temperature. Trik je da procijenite uvjete u kojima će rasti vaša hrana. Održavanje je važno i u malom vrtu. Kad su biljke u posudama umjesto u tlu, potrebno ih je češće zalijevati. Obavezno pokupite povrće kad sazrije kako bi biljke i dalje bile produktivne.

Sve sjemenke i sadnice dolaze s informacijama o optimalnim uvjetima uzgoja. Jednom kad ih posadite, ako ćete ih redovito zalijevati i paziti, one će sigurno uspjeti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap