Zaboravljena tikva šef – prije korištene kao čaše, grabilice i boce za vodu, a danas su kućice za ptice

Barbara Jurišić
7. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

Uživamo često u plodovima i jelima napravljenim od tikava i bundeva, ali što je s onim tikvama koje nisu jestive? Već smo saznali što se radi s lufa tikvom. Od tikve šef možete dobiti hlad, a poslije i kuhače, grabilice i kućice za ptice. Pravilno osušene, može ih se koristiti i do 20 godina.

Tikva šef
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Za ove tikve ste možda čuli pod drugim imenima. Neka od njih su vrg, sudovnjača, cmrk ili jednostavno tikva za vodu. Često su se prije koristile za nošenje vode, grabljenje alkoholnih pića iz buradi. Pojava praktičnijeg suđa i boljih materijala polako su istisnule ove tikve u zaborav. Iako se više ne moraju koristiti u kuhinji ili kao boce za vodu i dalje mogu biti korisne ne samo nama, već i drugim bićima.

Uzgoj i korist tikve šef

Ova biljka je jako korisna ako imate brajdu ili ogradu koju želite pokriti samo preko ljeta jer njezino lišće je gusto i veliko.  Samoj biljci je važan potporanj na koji se može penjati. Posadite ih sredinom travnja jer vole visoke temperature. Može ih se umjereno zalijevati te nema potrebe da pretjerujete s vodom. Berba plodova je između 9. i 10. mjeseca kada se biljka osuši. Plodovi postaju smeđiji te su cime ili drške na kojima se plod nalazi suhe i smeđe. Nakon što tikve dozrele, biljku možete ukloniti u cijelosti.

Izgled biljke na kojoj raste tikva šef
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Proces sušenja

Vrijeme sušenja ovisi o veličini ploda. Može trajati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Ako je plod oštećen mrazom, probijen ili je počeo, iz bilo kojeg razloga, truliti, nemojte ga sušiti. Ostavite barem 5 cm drške. Tikve prebrišite s krpom navlaženom u mlakoj vodi s par kapi deterdženta. Ako možete, objesite ih na balkon ili terasu jer je za sušenje važan protok zraka. Poželjno bi bilo da ih ne objesite tako da budu na direktnom suncu. Kroz proces sušenja će se pojavljivati plijesni. To je normalno, ali ako dotaknete tikvu i mekana je, nju je potrebno maknuti od ostalih. Tikva je potpuno suha kada sjemenke u njoj počnu zveckati.

Osušene tikve
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Za pripremu tikava koristite rukavice! Kada se tikve osuše, natopite ih na pola sata u vodi s malo izbjeljivača. Izbjeljivač će ubiti plijesan na tikvi i, u kombinaciji s vodom, omekšat će malo vanjski sloj. Vanjski sloj skinite sa žicom za suđe. Ostat će vam dezinficirana površina ujednačenije boje. Nakon što je tikva dobro izribana, isperite ju čistom vodom. Obrišite tikvu suhom krpom i ostavite da se osuši.

Izgled očišćene tikve
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Što napraviti s njima?

Iako su se prije koristile kao spremnici zavodu, ne preporučujemo da to radite i danas. Mogu se i dalje koristiti kao grabilice ili čaše jer, kada je dovoljno veliki otvor, možete bolje ukloniti ostatke unutrašnjosti tikve i dezinficirati ju. Ne preporučujem da to radite jer i dalje postoji mogućnost da ju nećete moći dovoljno dobro očistiti, a i teško je takvo suđe održavati.

Budite pažljivi kada radite proizvode od ovih tikava jer su izuzetno čvrste. Jedino kako ih se može izbušiti svrdlom ili bušilicom. Otvore se može napraviti malom tehničkom pilom ili velikom pilom.

Osim što ih možete upotrebljavati u kuhinji, od njih možete napraviti i kućice za ptice te razne ukrase. Pogodne su za oslikavanje i pirografiju. Ako želite da vaš ukras ili kućica za ptice vise s nekog mjesta, pri vrhu tikve je potrebno izbušiti dvije rupe koje su jedna nasuprot druge. Tako ćete moći provući špagu kroz njih te ju lako objesiti negdje.

Izgled otvora na tikvi
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Kad radite otvor za kućicu za ptice, nije potrebno raditi preveliki otvor ili otvor pravilnoga oblika. Otvor mora biti minimalnog promjera od 2 cm. Rub rupe u kućici za zagladite turpijom ili brusnim papirom. Obrađenu tikvu možete premazati lanenim uljem, ali nije nužno to učiniti.

Lijeva slika: kućica za ptice, desna slika: ukras u kojem se nalaze lampice
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Copy link
Powered by Social Snap