Hranidbeni lanac kukaca – jesu li zbilja svi štetnici potpuno štetni?

Barbara Jurišić
23. srpnja 2022.
Priče
A- A+

Vrtlarska sezona je u punom jeku. Iskopavaju se prvi krumpiri, beru prve rajčice, krastavci, ciklu smo čak već i kiselili, ali se i dalje mučite sa zlaticama, bubamarama, smrdljivim martinima, mravi na voćkama… Imate osjećaj da su štetnici posvuda. Ovdje ćete moći saznati koji kukci su neprijatelji, kako smanjiti njihov broj i zašto su neki korisni.

Odrasla krumpirova zlatica
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Inflacija i drastično povećanje cijena nas je sve natjeralo u vrtove. Ako vas nije natjerala cijena povrća, onda vas je natjeralo to što se htjeli jesti što prirodnije ili vam je to jednostavno hobi. Kako bi uzgojili biljke, potrošili ste mnoge resurse kao što su voda, vrijeme, možda čak i gnojivo. Ono što vam najviše može zasmetati je da se jedno jutro ustanete i shvatite kako su vam zlatice pojele cijele biljke patlidžana ili krumpira.

Kako se boriti sa zlaticama

Zlatice prvo napadaju krumpire jer oni su među prvima koji rastu. Zlatice mogu biti korisne za krumpir ako su u nekom umjerenom broju jer malo po malo jedu list i biljka će više dati u sam gomolj krumpira, ali, ako je broj zlatica prevelik, u stanju su pojesti cijelu biljku te biljka umire. Špricanje insekticidom nije nikako preporučljivo jer zlatice razvijaju imunitet na njih i nije uvijek zdrava varijanta. Prirodni neprijatelji zlaticama su upravo smrdljivi martini i bubamare. Smrdljivi martini napadaju ličinke dok bubamare napadaju jajašca. Najsigurnije rješenje je, ako uzgajate par biljaka za sebe, ručno skupljanje zlatica. Možete ispod biljke smjestiti kantu i biljku dobro protresti kako bi one otpale, ali to nije uvijek efikasno.

Zlatice u raznim stadijima
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Postoji nekoliko prirodnih preparata koje možete koristiti. Takozvana „smrdljivka“ pomogla je nekim ljudima. Čaj od tuje može biti efikasan no osobno ga nisam koristila jer je tuja otrovna za ljudsku konzumaciju, ali može biti dobra za biljke koje ne konzumirate jer zlatice napadaju i neke vrste cvijeća i ukrasnog povrća. O pripremi saznajte više u sljedećem članku

Kako se boriti sa smrdljivim martinima

Riješili ste problem sa zlaticama, ali sada su se razmnožili smrdljivi martini jer su se hranili zlaticama. Prirodni neprijatelji smrdljivim martinima su ose, gušteri ili ptice. Smrdljive martine nije dobro u potpunosti ukloniti jer postoji mogućnost da će se zlatice vratiti, ali ipak ih treba suzbiti. Rade velike štete na povrću i rajčici. Njih je, također, dobro ručno skupljati, ali imajte na rukama rukavice koje će vas štititi od njihovih neugodnih mirisa i potencijalnih alergena.

Smrdljivi martini
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Smrdljivim martinima najviše smetaju mirisi češnjaka, mente, luka, čilija i gorušice. Pri suzbijanju može pomoći i „smrdljivka“, ali nije uvelike smanjila njihov broj. Kao i kod zlatica, važno je ne koristiti sintetičke insekticide jer smrdljivi martini mogu razviti imunitet na iste.

Kako suzbiti mrave na voćkama

Dok jedni mravi i pauci koriste biljkama jedući jednu vrstu lisnih uši, drugi mravi dovode lisne uši na voćke te to može uzrokovati kovrčavost listova. Bitno je prvo riješiti se lisnih uši. Lisne uši se hrane šećerom te ga oslobađaju u obliku kapljica kojima se mravi hrane. Mravi su korisni u otvaranju biljaka kao što je božur, ali na voćkama su nepoželjni.

Kovrčavost lista i mravi
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Obložite voćku kartonom i vazelinom. Na karton namažite deblji sloj vazelina te obmotajte voćku tim kartonom na 10 cm od zemlje. Potrebna visina kartona je oko 30 cm. Mravi se sami ne mogu kretati kroz takav medij.

Kako se boriti s lisnim ušima

Lisne uši mogu biti hrana bubamarama, nekim vrstama paukova, muhama i stjenicama. One generalno nisu dobre jer uzrokuju razne bolesti biljaka kao što su kovrčavost listova, smeđa i žuta obojenja na listovima, zastoj rasta, virusne bolesti, nepravilne plodove… Njih je teško suzbiti ručno jer su izuzetno sitne i jako brzo se razmnožavaju. Mogu se nalaziti na svemu – blitva, ruže, bamije, krastavci, jabuke, trešnje…

Lisne uši
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Za početak, ako nije pogođena cijela biljka, odsijecite pogođene dijelove biljke. U večernjim satima možete mlakom vodom isprati biljku kako bi uklonili slatke kapi koje ostavljaju za sobom. Zatim možete biljku pošpricati šećernom vodom kako bi se ostale uši zalijepile ili isprale dolje. Omotajte drvo vazelinom i kartonom kako bi spriječili dolazak mrava. Uši možete suzbiti i otopinom alkohola ili otopinom detergenta. U vrtu ne uklanjajte lobodu, dragoljub i grah. Uši na njih najviše dolaze te neće dirati vaše biljke.

Provjerite i ostale savjete u vrtu ili na balkonu:

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap