Prirodni preparati koji bi vam mogli pomoći u tjeranju štetnika koje možete napraviti sami

Barbara Jurišić
24. srpnja 2022.
Priče
A- A+

U prethodnom članku, mogli ste vidjeti najčešće štetnike i kako ih suzbiti. U ovome članku ćete saznati kako napraviti preparate koje možete koristiti u obrani od istih. Ovakvi preparati su sigurni za korištenje, jednostavni za pripremu, ali zahtijevaju više špricanja i upornosti. Efektivnost varira ovisno o tome koliko je populacija u vašem dvorištu otporna na razne tvari.

Kovrčavost lista i mravi
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Sintetički insekticidi možda uspiju prvi puta odstraniti nametnike, no oni štete i ostalim, korisnim, insektima. Veliki problem koji nastaje korištenjem sintetičkih insekticida je taj da štetnici razviju određenu dozu imunosti na iste te insekticidi nastavljaju štetiti korisnim kukcima. Isti su opasni za korištenje te manje količine mogu ostati u zemlji i na plodovima koje ćete poslije konzumirati. Zato vam donosimo recepture za preparate koji će otjerati nametnike dalje, bez štete za vas i ravnotežu u vašem vrtu.

Također, tretirajte biljke rano ujutro ili kasno navečer kad sunce već malo padne. Sve ove pripravke prethodno isprobajte na jednom listu biljke kako bi ste provjerili hoće li naštetiti biljci. Nisam osobno imala problema ni s jednim, ali uvijek treba biti oprezan kad su u pitanju kućni preparati.

Preparati od češnjaka

Češnjak je izuzetno zdrava namirnica, ali, nas ljude nekad odbija njezin jaki miris. Isti slučaj  je i s nekim nametnicima. Ovo možete koristiti protiv smrdljivih martin, nekih vrsta lisnih uši, leptira, krumpirovih zlatica, mrkvine bude, buhača… Također,  dobar je kao fungicid i biostimulator. Postoje razni načini kako možete napraviti isti preparat, ali rezultat je isti.

Nasjeckajte 4 češnja češnjaka i natopite ga u 1 L vode. Ostavite preko noći da odstoji. Ujutro bi ste trebali imati vodu koja ima miris po češnjaku. Ako je miris prejak ili prelazi u neugodan miris, razrijedite otopinu vodom. Ocijedite otopinu i sačuvajte češnjak.  Tretirajte biljku nekoliko puta svakih 5 dana. Preostali češnjak rasporedite po zemlji na 10-ak cm od biljke. Ovo će zaštititi biljku te nahraniti zemlju.

Češnjak
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Preparat od mente

Menta je, također, jedna od biljaka koja ima izuzetno jak miris i okus. Nju jako lako možete uzgojiti u svojem dvorištu jer se jako lako širi te joj nije potrebno nikakvo održavanje. Izuzetno je izdržljiva. Možete ju koristiti kao “biljku susjeda” te ju posaditi među svoje povrće. Tako će odbijati nametnike. Ovaj preparat tjera moljce, stjenice, komarce.

Napravite 1 L čaja od mente. Ne smije biti iz vrećice. Najbolje je brati mlade biljke bez cvjetova jer su bogatije spojevima koji odbijaju nametnike. U čaj možete dodati 25 g cimeta i usitnjene klinčiće te će samim time tretiranje biti efektivnije. Procijedite ga kako bi vam ostala samo tekućina. Potrebno ga je razrijediti s 4 L vode. Tretirajte biljke svaki drugi dan. Za ovu metodu, treba vam puno strpljenja, no rezultati su vidljivi.

Menta
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Preparat od čilija

Preparat od čilija je efikasan kod uklanjanja lisnih ušiju, mrava, pokazao se u redu kod smanjivanja broja smrdljivih martina i krumpirovih zlatica. Osobno ga više ne pripremam jer samo kuhanje može biti nadražujuće, morate koristiti rukavice da vam ljutina ne ostane na rukama, zaštitna maska je dobrodošla. Kuhajte ovaj preparat u dobro ventiliranoj prostoriji ili s otvorenim prozorima.

Usitnite 3 ploda čili papričice i skuhajte ih u pola litre vode. Nakon što se ohladio, cijedite otopinu.  Tekućinu razrijedite s 4 i pol litre vode te prskajte biljke svakih nekoliko dana.

Čili
Foto: Unsplash

Čaj od tuje

Na raznim mjestima sam čula i pročitala kako čaj od tuje izuzetno dobro tjera krumpirove zlatice. Ovaj preparat nisam isprobala jer tuja je opasna za ljudsku konzumaciju te nisam sigurna upija li biljka štetne spojeve tuje, ublažuju li se oni termičkom obradom i slično. Razlog zbog kojeg navodim ovaj preparat je zbog njegove nevjerojatne učinkovitosti uz povremeno ručno skupljanje krumpirovih zlatica, ali i zbog čestog neznanja o mogućim toksičnim svojstvima iste. Osobe koje poznajem su isprobale isti te su još uvijek žive i zdrave.

Nipošto ga nemojte konzumirati! Tuja sadrži tujon koji može uzrokovati uzbuđenje, anksioznost, razdražljivost, psihoze. U velikim količinama može prouzročiti srčanu aritmiju, napadaje i apneju.

Koristite rukavice. Uberite tuje onoliko koliko vam stane u sklopljenu šaku. U posudi u kojoj ćete kuhati izgnječite tuju. Prelijte ju s 1 L vode i ostavite da vrije 10 minuta. Ocijedite tekućinu te razrijedite s 4 L vode. Tretirajte biljke ili prije cvatnje.

Tuja
Foto: Unsplash

Koprivina “smrdljivka”

Kopriva ima mnoge prednosti što se tiče pomaganja u vrtu. Ona može biti insekticid, fungicid i gnojivo. Lako je dostupna te ju možete uzgojiti u vašem dvorištu, no ne preporučujem to ako imate djecu ili nekoga tko bi se mogao opeći na njih. U potpunosti je bezopasna za konzumaciju. Odbija lisne uši, grinje i smeđu snijeti. Smanjila je dijelom i količinu smrdljivih martina u našem vrtu. Imajte na umu da ju se ne zove, iz milja, “smrdljivka” bez veze. Zbog fermentacije dolazi do izuzetno neugodnoga mirisa.

U jednu kantu uberite nešto koprive i ulijte vode tek dovoljno da pokrije biljke. Dobro je brati mlade biljke prije cvijeta. Ostavite koprivi s vodom na suncu 24 sata. Nakon toga, uzmite 1 dcl procijeđene tekućine i razrijedite ju s 10 L vode, dodajte 1 dcl polumasnog mlijeka ili dvije žlice deterdženta za suđe. Mlijeko ili deterdžent služe kao “ljepilo” kako bi razrijeđena tekućina ostala na biljci. Tretirajte biljku nekoliko puta tjedno.

Kopriva
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Soda bikarbona

Soda bikarbona je jedan od kemijskih spojeva koji se može koristiti, osim u kuhinji, i u ekološkom uzgoju. Nazivamo ga i praškom za pecivo. Djeluje kao fungicid, insekticid i pesticid. Brani biljku od puževa, stjenica, lisnih uši.

Priprema je jako jednostavna. Otopite 25 g sode bikarbone u 5 L vode. Tretirajte biljke svakih 7 dana.

Prašak za pecivo
(Barbara Jurišić/Mirovina.hr)

Provjerite i ostale savjete u vrtu ili na balkonu:

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap