Evo načina kako da u vlastitom dvorištu uzgojite spužvu za pranje suđa

Dora Šušković Stipanović
9. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Ako tražite novi vrtlarski izazov razmislite o uzgoju lufa tikvice, jestive i eksfolirajuće biljke. Lufa se može koristiti na više načina: mladi plodovi su jestivi, sok podiže imunitet, ali najpoznatija je njena uloga u domaćinstvu te za piling kože!

Photo: Pixabay

Lufa spužva ne raste u moru

Suha spužva lufa ustvari je vlaknasti, unutarnji dio biljaka Luffa acutangular i Luffa aegyptiaca. Pripada obitelji Cucurbitaceae ili tikvica, zajedno s nešto udaljenijim rogačima, tikvama, lubenicama, krastavcima i dinjama. Biljka je podrijetlom iz Indije i relativno je jednostavna za uzgoj.

Lufa se sije od ožujka do travnja na dubini od jednog centimetra i razmaku od 100 centimetara. Sadi se i njeguje poput tikvica, a bere između srpnja i rujna. Dobri su joj susjedi dragoljub, kukuruz, cikla, grah i luk. 

Lufa voli sunce

Uzgoj lufe iziskuje puno vremena i strpljenja. Zbog njenih prostranih loza i velikog lišća potrebno joj je puno sunca i prostora. Najbolje raste u plodnom, dobro drenirajućem, ali vlažnom i blago kiselom tlu, obogaćenom kompostom.

Sanjate o vrtu? Korona i život u stanu više nisu izlika - voće, povrće i začine možete uzgojiti na vlastitom balkonu!

Lufa je penjačica

Plodovi lufe većinom se sastoje od vode pa postaju iznenađujuće teški. Stoga im je potrebna i fizička podrška. Kao potporanj mogu poslužiti čvrste drvene stapke koje valja postaviti duboko u tlo kako bi bile sigurne od udara vjetra. Lufa najbolje raste penjući se uz mrežu, zato nemojte dozvoliti da se plodovi razvijaju na zemlji.

Lufa u tegli

Dok čekate optimalne vremenske uvjete, lufu možete zasaditi u tegli na balkonu ili u zatvorenom prostoru. Da biste postigli najbolje rezultate, sjemenke namočite u vodu čak 24 sata prije nego što ih posadite u zemlju. Vaše biljke trebaju redovito zalijevanje kako bi proklijale. Može proći i do 14 dana dok ne niknu prvi listovi.

Žuti cvijet – zelena tikvica

Lufa najprije ima snažnu lozu, tek kasnije prvo muško, a potom konačno i žensko cvijeće. Budite strpljivi! Kad insekti oplode ženske cvjetove, iz njih nastaju sitni plodovi koji s vremenom postaju lufa tikvice. Drugim riječima: Što više ženskog cvijeća imate, to će veći biti vaš potencijalni usjev lufe. Nezreli plod izgleda poput krastavca ili tikvice pa ih možete jesti kad su vrlo mladi.

Photo: Pxfuel

Otkrivanje znakova invazije poput lisnih uši, buba krastavaca i tikve, jednako je važno kao i redovito zalijevanje, pogotovo kod mlađih biljaka. Redovito pregledavajte donje strane listova. Ako ugledate jajašca nametnika, uklonite ih prije nego što se razmnože i unište vašu lufu.

Berba spužve

Plodovi su veličine 30 do 80 centimetara s glatkom korom. Ako vam je cilj uzgoja plod lufe koristiti kao spužvu, ostavite zelenu tikvicu na grani sve dok ne postane lagana i koža počne žutjeti. Berba počinje kad se zreli plodovi potpuno posuše! Odrežite jedan kraj ploda i istresite iz njega sjemenke. Udaranje spužve o otvoreni dlan pomaže uklanjanju sjemenki.

Photo: Wikimedia

Raširite ih na papirnatom ručniku i osušite na sobnoj temperaturi nekoliko dana. Sačuvajte ih za sljedeću sadnju, a možete ih pokloniti i prijateljima. Odrežite i drugi kraj ploda. Najlakše ćete je oguliti valjanjem po stolu kako bi njena trula smeđa koža olabavila. Prstima rascijepite kožu “po šavu” i uklonite je. Isperite sok iz spužve jakim mlazom vode ili s malo sapuna. Prije skladištenja ostavite lufu da se potpuno osuši na suncu kako biste spriječili stvaranje plijesni.

Završni proizvod

Lufa spužve prirodno su prošarane, smečkasto-krem boje, a ne bijele kakve se mogu kupiti u dućanima. Za nastanak svijetlih spužvi koriste se kemikalije, izbjeljivači što je svakako preporučljivo izbjegavati u domaćoj “eko” proizvodnji. Ako vam smeta boja lufa spužve možete je izlagati izravnom suncu kako biste je prirodno izbijelili.

Korištenje lufa spužve

Spužvu koristite za piling stare kože pod tušem, u kuhinji pri pranju suđa ili za čišćenje stana. Nakon korištenja ostavite je da se potpuno osuši kako bi se spriječilo nakupljanje bakterija. Istu spužvu možete koristiti 3-4 tjedna, a zatim je bacite u kantu za kompost. 

Nekorištene spužve mogu se čuvati i do nekoliko godina ako su na suhom i bez prašine. Najbolje ih je pohraniti u kutije ili platnenu vrećicu. Uživajte u svakodnevnom korištenju spužva iz vlastitog uzgoja, na taj način čuvate planet!

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap