Bakina kuhinja: Fina pita sa svježim sirom i grizom gotova u trenu

Jasmina Grgurić Zanze
28. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Ponekad nam treba recept za nešto slano, a da ne moramo mijesiti tijesto i čekati da kvasac odradi svoj posao. Zato je ovdje jednostavna pita sa svježim sirom i grizom koju ćete napraviti vrlo brzo. Prednost je da se svi sastojci miješaju u jednoj posudi, a smjesa se odmah izlije u pleh i peče. Rezultat su mekani i ukusni zalogaji koji će spasiti stvar kada nam dođu unuci ili gosti.

Naše su bake rado mijesile tijesto, ali danas za to nemamo uvijek ni volje ni vremena. Dolaze li vam unuci ili gosti na popodnevno druženje, ova jednostavna, brza i mekana pita sa svježim sirom i grizom odličan je slani zalogaj. Količine u receptu su velike pa ih možete prepoloviti ovisno o potrebama.

SASTOJCI:

  • 4 jaja
  • 300 ml jogurta
  • 150 ml ulja
  • prašak za pecivo
  • sol
  • 300 grama brašna
  • 100 grama griza
  • 500 grama svježeg sira
  • sezam i lan za posipanje

PRIPREMA:

Razmutite jaja pa im dodajte ulje i jogurt. Sve dobro promiješajte pjenjačom ili miskerom pa dodajte prašak za pecivo i sol. Dodajte u smjesu brašno i griz pa dobro izmiješajte. Na kraju dodajte svježi sir i promiješajte žlicom.

U nauljeni i pobrašnjeni pleh prebacite smjesu i poravnajte je pa pospite lanom i sezamom ili sjemenkama po želji. Pitu pecite na 180 stupnjeva oko 45 minuta ili oko pola sata na 200 stupnjeva, pazeći da vam ne zagore sjemenke. Kada se malo ohladi, narežite na kocke kao slani kolač.

Sve naše recepte iz Bakine kuhinje možete pogledati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap