Bakina kuhinja: Varivo od graha za koje vam neće trebati ni zaprška

Jasmina Grgurić Zanze
18. veljače 2024.
Novosti
A- A+

Varivo od graha možemo pripremiti već za malo više od jednog eura po loncu. Tajna gustog graha ovisi o namakanju i prokuhavanju zrna u vodi i nekoliko puta prije početka kuhanja variva. Tako će varivo biti kremasto pa vam neće trebati zaprška. Ako želite unaprijediti varivo od graha, dodajte mu kuhani kiseli kupus, suho meso ili oboje.

Varivo od graha | Mirovina.hr

Varivo od graha s kiselim kupusom i suhim buncekom | Mirovina.hr

Koliko kuharica, moglo bi se reći, toliko i recepata za varivo od graha. Doista, nijedan grah nema isti okus, svaki je drugačiji na svoj način, a uvijek tako ukusan. Nutritivno bogatstvo graha najbolje opisuje narodna izreka da se i samo od graha može živjeti, o čemu smo pisali ovdje. Naime, pun je proteina, vlakana, željeza i antioksidanta, a posjeduje i ljekovita svojstva.

Grah sadrži mnoge aminokiseline koje tijelo koristi kako bi stvaralo nova tkiva. Više od ovoga ne treba nam da bismo grah ubacili na tjedni jelovnik. Cijena graha, posebno kukuruzara, skočila je u nebo, ali kilogram Trešnjevca možemo pronaći za oko dva eura. Pola kilograma sasvim nam je dovoljno za jedan ručak.

Načina pripreme variva od graha je doista mnogo, a s vama ćemo podijeliti naš recept kojemu ne treba ni zaprška. Naime, jako je važno grah namočiti preko noći, ne samo kako bi se brže skuhao, nego kako bi otpustio sve tvari koje izazivaju nadutost. Prije kuhanja tu vodu treba baciti, isprati zrna i onda ih još nekoliko puta prokuhati. Nakon toga kreće klasično kuhanje. Ovoga puta dodali smo odvojeno skuhan dimljeni buncek i skuhano kiselo zelje, ali može i bez toga.

SASTOJCI:

 • Pola kilograma domaćeg graha Trešnjevca
 • Manja glavica luka
 • Dva do tri režnja češnjaka
 • Dvije veće mrkve
 • Jedan korijen peršina
 • Lovorov list
 • Žlica koncentrata rajčice ili četiri žlice pasirane
 • Sol i papar
 • Komadi špeka, suhe kobase ili samo kože od pancete

DODATAK (po želji):

 • Suhi buncek
 • Narezano kiselo zelje

PRIPREMA:

Kod kuhanja graha najvažnija je dobra priprema. Grah namočite večer prije u vodi, a prije kuhanja bacite tu vodu, isperite zrna i dolijte novu vodu. Prokuhajte nekoliko minuta, bacite vodu, ulijte novu i taj postupak ponovite nekoliko puta kako bi iz opne izašle tvari koje izazivaju napuhavanje. Osim toga, grah će biti brže skuhan i kremastiji.

Nakon što ste nekoliko puta prokuhali grah i bacili vodu, ulijte čistu vodu. Odmah stavite sve sastojke; očišćeni i narezani luk, češnjak, mrkvu, korijen peršina, lovor, rajčicu, špek… Sol, papar i list peršina sačuvajte ipak za pred kraj kuhanja.

Tijekom kuhanja procijenite količinu vode i dodajte novu prema potrebi. Ako nemate previše vode, zaprška vam neće biti potrebna, jer njezina je svrha uglavnom da zgusne jelo s više vode kako bismo dobili na količini. Ovako pripremljen grah zaista će biti dovoljno gust i kremast pa vam zaprška neće trebati. Sasvim dovoljno masnoće pustit će vam komadi kožice, špeka i kobase. Nakon sat i pol kuhanja, vaš grah je mekan, gust i spreman za jelo uz dodatak peršina, soli i papra po želji.

Ipak, ako želite malo obogatiti grah, skuhajte sa strane narezani kiseli kupus pa naknadno ubacite u grah ili samo u tanjur koliko vam je potrebno. Posebno skuhajte i suhi buncek ako želite nešto svečanije varivo, iako može i bez toga.

Ostale recepte iz Bakine kuhinje možete vidjeti ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap