Bakina kuhinja: Zdravo varivo od crvene leće ukusno je, povoljno i jako brzo gotovo

Jasmina Grgurić Zanze
10. ožujka 2024.
Novosti
A- A+

Crvena leća zdrava je i brzo gotova namirnica kada želimo pojesti nešto hranjivo, ukusno i povoljno. Varivo od crvene leće idealan je odabir za ručak koji ne košta puno, a priprema je jednostavna. Crvenoj leći dodali smo krumpir, mrkvu, peršin, malo tjestenine i začine, ali toliko je puna vitamina i minerala da joj skoro ništa drugo ni ne treba.

Varivo od crvene leće | Mirovina.hr

Varivo od crvene leće | Mirovina.hr

Nakon smeđe, na red je došla i crvena leća. Probali smo je tek nedavno i možemo reći da nas je oduševila te bi joj svakako dali prednost u odnosu na ‘tamniju sestru’. Razloga za to je nekoliko. Ima blaži okus, jelo je nekako svježije i puno brže se kuha. Ovoga puta odlučili smo se za jednostavno varivo od crvene leće koje će se sigurno svidjeti i najmlađima i najstarijima.

Crvena leća prepuna je vitamina i minerala

Prije nego što se bacimo na recept, ne bi bilo naodmet istaknuti nekoliko zdravstvenih prednosti konzumiranja crvene leće. Puna je vitamina B, magnezija, cinka, folne kiseline i kalija te se često koristi kao zamjena za meso. Sadrži brojne antioksidanse i minerale te polifenole koji imaju protuupalno djelovanje u tijelu, snižavaju i razinu šećera u krvi te smanjuju rizik od pojave dijabetesa. Leća je zdrava za srce, jer snižava razinu lošeg kolesterola u krvi. Vlakna iz crvene leće pomažu u održavanju probave, sprječavaju pojavu zatvora, a jednako tako smanjuju apetit i povećavaju osjećaj sitosti.

Za pripremu manjeg lonca variva koji će biti dovoljan za četiri osobe ne treba vam više od 250 grama crvene leće. Leća će se fino raspasti tijekom kuhanja te tako povezati i zgusnuti jelo. Crvenoj leći dodali smo korjenasto povrće, krumpir i malo tjestenine, a kombinirati je možete s čime sami želite.

SASTOJCI:

  • 200 do 250 grama crvene leće
  • manja glavica luka
  • režanj do dva češnjaka
  • jedan veći krumpir
  • jedan korijen peršina
  • dvije mrkve
  • žličica slatke paprike
  • tri žlice pasirane rajčice
  • lovorov list
  • malo ulja
  • voda
  • šaka sitne tjestenine
  • sol i papar
  • usitnjeni listovi peršina

PRIPREMA:

Narezani luk kratko popržite na malo ulja, dodajte mrkvu i peršin pa sve skupa dinstajte još malo. Dodajte krumpir narezan na kockice, promiješajte pa dodajte dobro opranu i ocijeđenu crvenu leću. Još malo miješajte, dodajte mljevenu papriku i usitnjeni češnjak, pustite da zamiriši pa tek onda podlijte. Važno je da prije podlijevanja krumpir stigne pustiti malo škroba.

Stavite malo više vode, jer će crvena leća jako nabubriti te se vrlo brzo početi raspadati. Tijekom kuhanja izgubit će svoju karakterističnu crvenu boju pa će varivo u konačnici biti svjetlije boje.

Dodajte malo pasirane rajčice i lovorov list pa kuhajte lagano pola sata. Na kraju u varivo od crvene leće ubacite šaku sitne tjestenine, peršin, sol i papar pa prokuhajte još nekoliko minuta.

Ostale recepte iz Bakine kuhinje možete vidjeti ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap