Velika novost: Osobe na inzulinu će pod određenim uvjetima imati pravo na profesionalnu vozačku dozvolu

Ana Kanazir
3. svibnja 2024.
Zdravlje
A- A+

Osobe na inzulinu će po novome pod određenim okolnostima moći ostvariti pravo na profesionalnu vozačku dozvolu. Ova odluka je navedena objavom u Narodnim novinama, a radi se o velikoj promjeni za osobe koje boluju od dijabetesa i koriste inzulin. Ovime će i osobe koje su ostale bez profesionalne vozačke dozvole, nakon što su dobile dijabetes, i time izgubile pravo na rad, sada moći ponovno pristupiti liječničkom pregledu i ponovno biti profesionalni vozači. Odluka stupa na snagu 8. svibnja.

inzulin

Inzulin | Foto: Pixabay

Velika promjena za osobe ovisne o inzulina odnosi se na njihovo pravo na vozačku dozvolu za drugu skupinu vozila. Naime, do sada im ovo nije bilo omogućeno pa se radilo i o diskriminaciji ovih osoba.

Vera i Đurđa imaju dijabetes: Odgovorile su na najčešća pitanja o toj bolesti

U Narodnim novinama je Ministarstvo zdravstva objavilo Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače. U ovom Pravilniku je donesena jedna velika promjena, a odnosni se na osobe ovisne o inzulinu koje će od sada pod određenim okolnostima moći ostvariti pravo na profesionalnu vozačku dozvolu, odnosno moći će dobiti vozačku dozvolu druge skupine vozila. Točnije, ako ste na četiri i više doza inzulina, uz korištenje senzora za kontinuirano mjerenje glukoze, sada ćete moći postati vozač druge skupine vozila, piše nainzulinu.com.

Ovim će osobe koje su ostale bez profesionalne vozačke dozvole nakon što su dobile dijabetes i tako izgubile pravo na rad u struci, sada moći ponovno pristupiti liječničkom pregledu i vratiti svoj status profesionalnih vozača. Potrebno je dokazati kontrolu bolesti, ali i zadovoljiti pojedine uvjete. Sve stupa na snagu 8. svibnja, a pravila i uvjeti se nalaze i u Narodnim novinama.

Copy link
Powered by Social Snap