Umirovljeničke udruge stavile sve adute na stol: Izdvojili smo četiri vrlo važna zahtjeva

Milan Dalmacija
20. lipnja 2023.
Mirovine
A- A+

Predstavnici Sindikata i Matice umirovljenika putem Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe stavili su na stol svoje zahtjeve. Među njima se ističe ukidanje poreza na mirovine, povećanje osobnog poreznog odbitka, ukidanje alimentacije za bake i djedove te omogućavanje dodatnog staža svim umirovljenicama s djecom. Udruge su pozvale resorno ministarstvo da se očituje prije najavljenih prosvjeda.

Umirovljenički predstavnici predali su svoje zahtjeve predstavnicima Ministarstva rada i mirovinskog sustava | Foto: MROSP

Dvanaesta po redu sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe donijela je sukob dvije strana. Predstavnici Ministarstva rada i mirovinskog sustava predstavili su članovima HZMO-a, HZZO-a i umirovljeničkih udruga mogućnosti financiranja putem Europskog socijalnog fonda plus za razdoblje 2021.-2027., naveli su sve izmjene Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe, o kojima smo i mi pisali te izmjene u odluci o isplati jednokratnog dodatka koje se tiču primatelja inozemne mirovine, a predstavljene su i izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, ali i utjecaju porezne reforme na mirovinski sustav.

S druge strane, umirovljeničke udruge, Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske, su ponovile svoje zahtjeve, kojima nastoje popraviti standard i kvalitetu života većim skupinama umirovljenika. Već ranije smo pisali o raznim varijantama promjene formule usklađivanja mirovina. Posljednju je predložio Radimir Čačić o čemu možete čitati ovdje. Također je na Vijeću, ali i na našem portalu već mnogo puta bilo govora o uvođenju 13. mirovine, dostavi mirovina poštom te povratu duga umirovljenicima iz 1999. godine.

Porezna reforma iz umirovljeničke perspektive

Prve reakcije nakon predstavljanja porezne reforme: 'Bojim se da će to ugroziti buduće mirovine...'

Izloženi su i neki zahtjevi koje obično nemamo prilike vidjeti u javnom prostoru. Jedan od njih je svojevrsna porezna reforma iz umirovljeničke perspektive. SUH i MUH, naime, traže ukidanje poreza za mirovine s godišnjim prihodima do 25.000 eura. Trenutni je limit, prema Zakonu o porezu na dohodak, postavljen na 50.400 eura. Napominju kako s početkom 2024. godine, porez ionako ne bi plaćalo oko 850.000 umirovljenika s mirovinama ispod nove granice osobnog odbitka od 560 eura.

Stoga smatraju da potpuno ukidanje poreza ne bi pretjerano opteretilo državni proračun. A što se, pak, tiče osobnog odbitka, udruge traže da se granica odmah, prije početka provedbe novog kruga porezne reforme, pomakne s novoutvrđenih 560 na 665 eura, kako bi se obuhvatio veći broj umirovljenika

– S obzirom na rast cijena i plaća uslijed inflacije, smatramo da je potrebno dodatno porezno rasterećenje te da povećanje sa sadašnjih 530,89 eura na 560 eura je tek simbolično i nedovoljno, a svakako suprotno prijedlozima umirovljeničkih udruga, radničkih sindikata i poslodavaca, poručili su iz SUH-a i MUH-a.

Zaustavljanje alimentacije

Baka i unuci rade u vrtu
Alimentacija za bake i djedove: Moralna i zakonska obveza koju mnogi teško mogu ispuniti

Zahtijevaju i ukidanje obveze plaćanja alimentacije bakama i djedovima čija djeca ne mogu ispuniti obveze prema svojoj djeci. Ta odredba je uvedena u Obiteljski zakon još 2014. godine, a određuje se sudskim putem. Za svu djecu čiji roditelji ne plaćaju alimentaciju, novčanu bi naknadu trebao isplaćivati alimentacijski fond, čije osnivanje predlažu SUH i MUH. Osim kriterija za isplatu iz fonda, utvrdili bi se i kriteriji za povrat novca kad roditelj postane financijski sposoban sam plaćati alimentaciju.

– Umirovljeničke udruge smatraju da je prilikom donošenja zakonskih rješenja za obveznike uzdržavanja trebalo voditi računa ne samo o materijalnoj dobrobiti djeteta, već i o emocionalnom odnosu članova obitelji, da ih se dodatno ne izlaže intenzivnom stresu, jer najčešće su upravo djeca koju ovim institutom štitimo, dodatno traumatizirana zbog obiteljskih sukoba vezanih uz uzdržavanje. K tome, u uvjetima kad je preko 65 posto mirovina ispod hrvatske linije siromaštva za samca, a svaki treći umirovljenik u riziku siromaštva, protivimo se da bake i djedovi budu obveznici plaćanja uzdržavanja za svoje unuke. Ono što je još gore je što Ovršni zakon propisuje mogućnost oduzimanja čaj tri četvrtine mirovine za uzdržavanje s naplatom dugova, upozoravaju iz SUH-a i MUH-a.

Dodani staž svim umirovljenicama

Majka i djeca sjede i gledaju na tablet
Dodatak na mirovinu od šest mjeseci staža po rođenom djetetu: Važna stvar koju morate znati

Kako bi se poboljšao standard umirovljenica, predlažu i proširenje odredbe o šest mjeseci dodatnog staža po svakom rođenom ili posvojenom djetetu za sve umirovljenice, a ne samo one koje su u mirovinu otišle od 1. siječnja 2019.

Smatraju da su zbog ove zakonske odredbe brojne umirovljenice financijski zakinute i diskriminirane. Ističu kako proširenje ove odredbe ne bi puno koštalo proračun, s obzirom na to da umirovljenicama ne donosi niti dva posto veće prihode, što je oko sedam eura u Hrvatskoj. Umirovljenički su predstavnici zatražili i da se šest mjeseci po djetetu uračunava u ukupni staž prilikom odlaska u mirovinu.

Iz udruga poručuju da im se svakodnevno obraćaju nezadovoljni umirovljenici “uz rastuću ljutnju, razočarenje i zabrinutost mizernim mirovinama”. Od resornog ministarstva su zatražili očitovanje “kako nezadovoljstvo ne bi eskaliralo do prosvjeda na ulicama“.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap