Kreće isplata nacionalne naknade za starije osobe: Pripremaju se i zakonske promjene, evo o čemu se radi

Milan Dalmacija
16. svibnja 2023.
Mirovine
A- A+

Isplata nacionalne naknade za starije osobe za travanj započet će u srijedu 17. svibnja. Istog dana započet će i isplata naknade za starije osobe u Zagrebu putem pošte. No, važnije je spomenuti kako se pripremaju izmjene Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe kojima bi se iznos naknade trebao povećati, a kriteriji za njeno stjecanje umanjiti.

Preko 200 milijuna kuna za naknade | Pixabay

Preko 200 milijuna kuna za naknade | Pixabay

Isplata nacionalne naknade za starije osobe za travanj započet će u srijedu 17. svibnja, izvijestio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Naknadu će dobiti 6.633 osoba, što je 41 osoba više nego u prethodnom mjesecu. Za to je u državnom proračunu osigurano 799.055,89 eura.

Umirovljenica sjedi u javnom prijevozu | Pixabay
Nacionalne naknade nisu odobrene mnogima: Iz HZMO-a naveli tri glavna razloga

Kao i uvijek, HZMO podsjeća da pravo na naknadu imaju hrvatski državljani koji su navršili 65 godina te koji imaju prijavljeno prebivalište na području Hrvatske u neprekidnom trajanju od 20 godina. Također, oni ne bi smjeli primati mirovinu niti biti osiguranici u obveznom mirovinskom osiguranju, a njihov prihod ili prihod članova kućanstva u prošloj godini ne bi smio biti veći od 120,71 eura. Uz to, oni koji žele primati naknadu ne smiju istodobno primati socijalnu pomoć, niti imati priznato pravo na smještaj, a potpisani ugovori o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju su također otegotna okolnost pri podnošenju zahtjeva za nacionalnu naknadu za starije.

U iznimnim slučajevima, korisnici mirovina ili socijalne pomoći imaju pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe, ali pod uvjetom da im se obustavi isplata mirovina, odnosno prekine pravo na socijalnu pomoć. Pravo na nacionalnu naknadu počinje s danom podnošenja zahtjeva, ako su ispunjeni svi ranije navedeni uvjeti.

Na pomolu zakonske izmjene

Početkom godine iznos nacionalne naknade za starije osobe povećan je na 120,71 eura, a promjena u ostvarivanju prava na ovu naknadu moglo bi biti još. Naime, nedavno je održana prva sjednica radne skupine koja radi na izmjenama Zakona o nacionalnoj naknadi. Kako piše Glas umirovljenika, članovi skupine iz redova umirovljeničkih udruga, resornog ministarstva i HZMO-a su se usuglasili po gotovo svim pitanjima.

A predloženo je ublažavanje uvjeta za ostvarivanje prava na ovu naknadu. Tako bi se, ako se u međuvremenu nešto ne promijeni, skratio uvjet prebivališta u Hrvatskoj na 10 godina te izjednačio iznos naknade s iznosom socijalne pomoći, s početnim iznosom od 150 eura. Predloženo je i ukidanje obveze posjedovanja bankovnog računa te dostava naknade poštom za sve one koji nemaju bankovni račun ili pristup bankama.

Zahtjevi za nacionalnu naknadu za starije osobe mogu se podnijeti bilo kad u područnim uredima i ispostavama HZMO-a prema mjestu prebivališta, preporučeno poštom ili putem sustava e-Građani.

Kreće isplata naknade i u Zagrebu

Starija ženska osoba vuče za sobom torbu
Nacionalne naknade za starije nisu ispunile svrhu: Ranije procjene bile su pogrešne, stiže novi zakon

Istodobno, započela je isplata novčanih naknada umirovljenicima u Gradu Zagrebu. Onima koji imaju bankovne račune novac je već stigao, dok će oni koji naknadu primaju putem pošte moći očekivati novac od srijede 17. svibnja. Oni koji novac nisu dobili na svoju kućnu adresu mogu ga podići u pošti najkasnije 10 dana nakon početka isplate.

Pravo na naknadu Grada Zagreba imaju umirovljenici koji imaju neprekidno prebivalište u metropoli najmanje pet godina i prihode jednake ili manje od 238,90 eura mjesečno. Pri isplati, umirovljenici su podijeljeni u četiri kategorije.

U prvu kategoriju spadaju umirovljenici s prihodima do 11,45 eura. Oni dobivaju 66,36 eura naknade. Drugu skupinu čine umirovljenici s prihodima između 119,46 i 159,27 eura koji imaju pravo na naknadu od 53.09 eura. Treća skupina obuhvaća umirovljenike s prihodima od 159,28 do 199,08 eura kojima pripada 39,82 eura naknade, dok posljednju kategoriju čine umirovljenici s prihodima između 199,09 i 238,90 eura koji dobivaju 26,54 eura naknade.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap